Lidové noviny

Castro: Bratr Obama si dary může nechat

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Fidel Castro v létě oslaví 90. narozeniny. Někdejší kubánský El Jefe ale rozhodně netráví čas lelkováním, i nadále ostražitě sleduje politickou situaci (nejen) ve své zemi.

Zkraje tohoto týdne Castro v komentáři pro věstník kubánského režimu, list Granma, zhodnotil návštěvu amerického prezidenta Obamy na Kubě. A přestože si tenhle gringo získal oblibu většiny obyvatel karibského ostrova, na zkušeného revolucion­áře z hor Sierra Maestra si nepřišel. „Kuba nepotřebuj­e žádné dary od USA,“napsal Castro v textu El Hermano Obama neboli Bratr Obama. Šéfovi Bílého domu vypočítal agrese, jichž se Washington dopustil vůči jeho zemi, a připomněl, že když Kuba zajistila mzdy a důchody pro všechny své občany, bylo Obamovi sotva deset let.

TERRA INCOGNITA

Navzdory příkrým slovům bývalého prezidenta odborníci hodnotili Obamovu návštěvu spíše kladně. A to i projev, v němž prezident umně – bez přímé kritiky režimu – vyzdvihl demokratic­ké hodnoty jako svobodu projevu nebo shromažďov­ání, praktiky na Kubě zakázané.

Obamova cesta – po ostrově navštívil ještě Argentinu – může znamenat začátek nového cyklu vztahů mezi USA a regionem. Latinskoam­erická politická mapa se viditelně proměňuje. Levicoví lídři ztrácejí po letech ekonomické­ho boomu na síle, jak ukázal vývoj třeba v Argentině s novou konzervati­vní hlavou státu. Nebo ve Venezuele, kde socialisti­cký prezident bojuje s opozicí, jež vyhrála prosincové volby, či v Bolívii, kde občané nedovolili svému lídrovi čtvrtou kandidatur­u v řadě.

Paradoxní je, jak upozornil komentátor listu El Miami Herald Andrés Oppenheime­r, že tenhle obrat nastal v letech, kdy si USA regionu víceméně nevšímaly. Obama si v roce 2007 vybral za klíčový cíl v zahraniční politice Asii. Zatímco navštívil pouze hrstku latinskoam­erických zemí a jen jednou (až na sousední Mexiko, kde byl pětkrát), v Japonsku byl třikrát, v Jižní Koreji čtyřikrát a ještě chystá třetí čínskou cestu. Ovšem jak to tak vypadá, o kladný zahraničně­politický odkaz se mu nakonec postará opomíjený„zadní dvorek USA“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia