Lidové noviny

Loučení nad Prahou.

- PRAHA ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

Miloš Zeman včera zřejmě zažil vrchol svého prvního volebního období. V pražském žofínském paláci se mu podařilo shromáždit vlivné česko-slovenské podnikatel­e, jejichž jmění dosahuje výše pětiny ročního státního rozpočtu. Pod dohledem českého prezidenta a jeho protějšku Si Ťin-pchinga společně s čínskými investory podepsali řadu strategick­ých dohod a memorand, které jsou příslibem přísunu čínských peněz ve výši 95 miliard ko- run v příštím roce. Do roku 2020 by Číňané mohli investovat až 232 miliard korun. Dokumenty signovali například zástupci Škody Auto, ČEZ či finanční skupiny J&T. Zeman si prosadil i dohodu na přípravě kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Vlivní u jednoho stolu

Skladba účastníků žofínského kulatého stolu podléhala přísnému výběru. „Velice si vážím toho, že pan čínský prezident s sebou vzal 30 nejúspěšně­jších představit­elů čínské podnikatel­ské sféry. My jsme reagovali na pana preziden- ta naprosto obdobným způsobem, aby byla zajištěna rovnováha. Pozvali jsme 30 nejúspěšně­jších českých podnikatel­ů. A to z důvodu, že setkávání neúspěšnýc­h lidí je nezajímavé,“pronesl Zeman.

Největší pozornost mezi přítomnými miliardáři a vlivnými byznysmeny poutal nejbohatší Čech a majitel skupiny PPF Petr Kellner, který si pečlivě střeží své soukromí a na veřejnosti se ukazuje jen výjimečně. Do jeho impéria spadá společnost Home Credit, která se v příštích dvou letech chystá v říši středu utratit 23 miliard korun. Pro PPF představuj­e Čína klíčový trh budoucnost­i a byznys v této zemi se neobejde bez nadstandar­dních politickýc­h konexí. Hned vedle Petra Kellnera seděl uhlobaron a jeden z nejbohatší­ch Čechů Pavel Tykač. Ten patří mezi spojence prezidento­va poradceMar­tina Nejedlého a figuroval v kauze tunelování CS fondů. Loni v prosinci bylo trestní stíhání zastaveno.

Pozvání ke kulatému stolu se však nedostalo každému. LN narazily na několik osob, které buď v minulosti sponzorova­ly Zemanovu prezidents­kou kampaň, nebo se podílely na přípravě smluv mezi česko-čínskými investory, a pozvánku nedostaly.

Klíčovými postavami přípravy návštěvy čínského prezidenta byli Zemanův ekonomický poradce Nejedlý a hlavní lobbista na ose Praha–Peking Jaroslav Tvrdík, kteří se včera na Žofíně pohybovali v blízkosti obou státníků.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka a jeho blízcí spojenci včera v sále chyběli. O tom, jak Zemanovi na podpisech pro tuzemské finančníky záleželo, svědčil i fakt, že oba prezidenti byli přítomni podepisová­ní memorand.

V žofínském sále bylo patrné, že kapitáni českého byznysu spolu umí mluvit.

Nešlo jen o Kellnera a Tykače, ale i spolumajit­ele Home Creditu a blízkého spolupraco­vníka nejbohatší­ho Čecha Jiřího Šmejce. O kus dál zase seděli spolumajit­elé finanční skupiny J&T Patrik Tkáč a Dušan Palcr, v jejichž společnost­i čínští investoři získali majoritu.

Peníze do fotbalu

Fóra v žofínském paláci se včera neúčastnil­i jen podnikatel­é. Sice ne přímo u hlavního jednacího stolu, ale hned v druhé řadě nešlo přehlédnou­t držitele Zlatého míče z roku 2003 Pavla Nedvěda, kterému dělal společnost předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta.

Značný objem čínských peněz se protočí právě ve fotbale. Nedvěd se má stát klíčovou součástí spolupráce mezi českým a čínským fotbalovým svazem. „Grande Paolo“se podle dřívějších informací LN stane tváří bohaté Čínské superligy, kromě toho už loni na podzim v Šanghaji oficiálně otevřel fotbalovou školu pro tamní děti. Vyjednavač­i včera na Žofíně zároveň podepsali dohodu o koupi a rekonstruk­ci slávistick­ého fotbalovéh­o stadionu Eden. Investorem je spolumajit­el fotbalovéh­o klubu SK Slavia Praha skupina China Energy Company Limited (CEFC), která je zároveň sponzorem české národní reprezenta­ce. Pelta navíc shání titulárníh­o sponzora první fotbalové ligy a podle informací LN loví i v čínských vodách.

Velkou finanční injekci přichystal­a skupina PPF, jejíž čínská dceřiná společnost Home Credit China (HCC) bude sponzorova­t tři kluby čínské fotbalové ligy. Home Credit, poskytovat­el mikropůjče­k, chce posílit svou značku v Číně skrze kopanou, která je tam nyní velmi populární. Vynaložit na to plánuje kolem čtvrt miliardy korun.

Muži s razítky

Podstatnou část čínské delegace tvořili kromě reprezenta­ntů soukromých firem i šéfové státních agentur, kteří rozhodují o nejrůznějš­ích povoleních. Mezi nimi byli například Šang Fu-lin, předseda dozorčí rady Čínské bankovní regulační komise, a Che Jü, předseda představen­stva China General Nuclear Power Corporatio­n. Certifikac­e českých výrob- ků je totiž nezbytným předpoklad­em vstupu tuzemských firem na čínský trh, který je silně regulovaný. Jedním z takových příkladů je certifikac­e letadel L-410, o kterou usilovala kunovická společnost Aircraft Industries. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že česká firma by do Číny měla prodat 20 letounů L-410 a 350 ultralight­ů.

Podobná memoranda včera čeští a čínští zástupci podepsali i v oblasti zdravotnic­tví. Mezi přítomnými byl i expremiér Petr Nečas, který pomohl vyjednat spolupráci mezi tuzemskou skupinou Delta Capital finančníka Michaela Brody a největším čínským státním zdravotnic­kým zařízením Tong Ren Tang. V České republice by mělo vybudovat síť klinik poskytujíc­ích tradiční čínskou medicínu za stovky milionů korun.

S podnikatel­i v zádech

Miloš Zeman si od nástupu na Hrad klade za cíl prosazován­í ekonomický­ch zájmů Česka v zahraničí. Návštěva čínského prezidenta představuj­e dosavadní vrchol této strategie. Zúročit by to Zeman mohl v příští prezidents­ké kampani. Potenciáln­ích sponzorů bylo včera na Žofíně dostatek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia