Lidové noviny

Jsem oběť, říká král exekutorů

- KRISTIÁN LÉKO

Dnešní předání přerovské továrny na exekuce komplikuje válka o stamiliony korun

PRAHA Za posledních patnáct let vybudoval v Přerově obří exekuční impérium, které ročně zahájilo přes 60 tisíc exekucí a mělo obrat přes dvě miliardy korun. Dnes kariéra Tomáše Vrány v exekučním byznysu končí a v čele velkoúřadu jej od dubna nahradí jeho dosavadní zaměstnane­c Lukáš Jícha.

Jenže místo původně avizované klidné výměny se strhl brutální boj o peníze, z obou stran padla trestní oznámení, a v úřadu dokonce kvůli násilné potyčce zasahovala policie. Spor se vede o řádově stovky milionů korun z rozpracova­ných kauz. Odměnu a náklady exekutora si totižmají rozdělit odcházejíc­í a nastupujíc­í exekutor na základě dohody. Ale ta neexistuje ani v den předání úřadu.

( na snímku) v rozhovoru pro LN odmítá, že zpronevěři­l 3,4 milionu korun z peněz klientů, z čehož jej obvinil nový exekutor Jícha. „Sice to byly peníze v úschově, ale účet byl v bance veden jako běžný. Byl to omyl a tyto peníze si rozhodně ni-

Tomáš Vrána

jak nenárokuji. Příslušná částka leží na zvláštním úschovném účtu. Veškeré peníze klientů jsou v bezpečí,“říká Vrána. Vzniklý spor také nijak neohrožuje běžící exekuční kauzy.

Obvinění ze zpronevěry končící exekutor považuje za hystericko­u reakci manažerů úřadu v čele s ředitelem Robertem Runtákem, poté co si vyžádal detailní informace o úřadu, především účetnictví. „Zvykl jsem si stát v pozadí a důvěřovat svým podřízeným. Jenže jsem si uvědomil, že když nebudu mít dokonalé informace o svém úřadu před jeho předáním Lukáši Jíchovi, mohlo by se mi to šeredně vymstít,“říká Vrána. „Vyjadřovat se nebudeme, situace je choulostiv­á,“reagoval pro LN mluvčí nového exekutora Jíchy Robert Hladil. Rozhovor čtěte na straně 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia