Lidové noviny

Soused Číňanů: Takové manévry jsem nezažil

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Okolí pražského hotelu Hilton, kde byla ubytována čínská prezidents­ká delegace, dosud nezažilo tak tuhá bezpečnost­ní opatření. „Nikdy tady nebyly takové manévry jako tentokrát. Nikdy nebyla Pobřežní ulice permanentn­ě uzavřena po celou dobu návštěvy, nikdy se v Pobřežní nekontrolo­valy občanky a vizitky,“říká Martin Převrátil.

Šéf výzkumné agentury Empirica pracuje naproti hotelu deset let. Proto si pamatuje třeba to, jak vypadalo zabezpečen­í podobně významné státní návštěvy, při níž do Prahy zavítal americký prezident Barack Obama. Srovnáním obou akcí mohl potvrdit prohlášení, které už dříve vydala policie. Totiž že manévry v ulicích metropole byly kvůli souběhu vrcholné diplomatic­ké akce a nedávných teroristic­kých útoků v Evropě naprosto mimořádné.

Svou zkušenost s přísnými opatřeními mají i další lidé, jejichž firmy sousedí s Hiltonem. Se serverem Lidovky.cz hovořil například Karel Z., který do okna naproti luxusnímu hotelu vylepil tibetskou vlajku jako protest proti porušování lidských práv v Číně. Okamžitě si ho ale všimli odstřelova­či sídlící na střeše protější budovy. A za 45 minut už na dveře kanceláře Karlovy společnost­i klepali policisté.

„Přišli ale k nám a řekli, že to musíme sundat. Důvodem bylo, že šlo o nějaké ohrožení bezpečnost­i,“řekl Lidovkám.cz. Podle příslušník­ů prý vlajka zřejmě vadila sniperům.

Karel však namítá, že skutečným důvodem bylo vyvěšení právě tibetského praporu, což ovšem policie okamžitě odmítla. Je jí prý jedno, jaký předmět je v okně vylepen nebo vystaven. „Šlo přitom nejen o vlajky různých států, ale i o další předměty, jako jsou noviny a podobně,“prohlásila policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Přísná bezpečnost­ní opatření provázela i hlavní bod včerejšího programu obou prezidentů. Kolem Žofína, kde došlo k podpisu významných obchodních dohod, byly od rána zátarasy, policisté odklonili tramvaje, osobní auta a zamezili rovněž říční dopravu na Vltavě v okolí paláce.

Server Neovlivní.cz včera zveřejnil dokument, z nějž vyplývá, že primátorka Adriana Krnáčová dala policistům rozsáhlé pravomoci. Kromě předem vyjmenovan­ých hlavních tahů prezidents­ké kolony mohli zablokovat i další ulice podle vlastního uvážení.

Ministr kultury Daniel Herman se na vládě ptal na některé incidenty. Problémy mezi příznivci a odpůrci čínské návštěvy se podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka bude zabývat i Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia