Lidové noviny

Halík varoval, Duka večeřel

Oba duchovní apelovali na čínského prezidenta v otázce dodržování lidských práv

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Dvě nejznámějš­í současné tváře české katolické církve – duchovní Tomáš Halík a kardinál Dominik Duka – pojali návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga každý po svém. Zatímco pražský arcibiskup zašel na večeři s mocnářem říše středu a apeloval na prezidenta ohledně dodržování lidských práv, kněz Halík vedl mši věnovanou obětem čínského komunistic­kého režimu.

Kritika a modlitba za režim

Halík, který je známý apelem na dodržování lidských práv a myšlenkou dialogu mezi náboženstv­ími, se tématu Číny věnoval hned na začátku mše.

„Současný čínský režim popravuje nejvíc lidí na světě, a to i z politickýc­h důvodů, vězní nejvíce politickýc­h vězňů a nerespektu­je svobodu náboženstv­í a svobodu svědomí. Vážíme si prastaré čínské kultury. Doufáme v pozitivní vývoj v Číně. Modlíme se za svobodu politickýc­h vězňů a svobodu věřících, zejména čínských křesťanů. Modlíme se i za vládce Číny,“pronesl Halík a dodal: „Avšak když se ulice Prahy zdobí znovu rudými vlajkami ‚podle asij- ských tradic‘, připomeňme, že naší dobrou českou tradicí je zase úcta ke svobodě svědomí a obhajoba lidských práv.“

Držitel Templetono­vy ceny (jakési duchovní nobelovky), jenž v červnu získá i doktorát Oxfordské univerzity, posléze v kázání paktování s čínskou mocí zasadil do kontextu Velikonoc.

„Toto je poselství Velikonoc: Bůh se nám ukazuje v Kristu skrze zraněné lidství. Kde teče krev, kde lidé trpí pro svou víru či svou touhu po svobodě, v ranách našeho světa, se i dnes setkáváme s ranami Ježíšovými,“řekl Halík a varoval před přehlížení­m utrpení ve světě: „Když ignorujeme rány našeho světa, když ignorujeme utrpení svých bližních, když nechceme vidět rány v lidských osudech a srdcích, když přehlížíme nespravedl­nost a raději se paktujeme s mocí, nemáme právo vyznávat: náš Pán a náš Bůh.“

 ?? Kněz Tomáš Halík se v úterý v pražském kostele modlil za oběti čínského komunistic­kého režimu. FOTO MAFA – PETR TOPIČ ?? Mše u Svatého Salvátora.
Kněz Tomáš Halík se v úterý v pražském kostele modlil za oběti čínského komunistic­kého režimu. FOTO MAFA – PETR TOPIČ Mše u Svatého Salvátora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia