Lidové noviny

„Strýček Si“zamával Praze ze střechy kláštera

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Společně vypitou sklenicí piva skončila třídenní návštěva čínského státníka Si Ťin-pchinga v Praze. S českým prezidente­m Milošem Zemanem si dal „jedno malé“na terase Strahovské­ho kláštera, odkud je nezvyklý výhled na panorama hlavního města. Český politik svému protějšku opět popřál, ať se dožije devadesáti let.

Přípitku předcházel­a prohlídka kláštera, kde je slavná obrazárna, rozsáhlá knihovna plná vzácných svazků a od roku 2000 také obnovený pivovar. I na závěr programu svého čínského hosta se tak Zeman snažil republiku prezentova­t jako neobyčejně kulturní zemi s bohatou historií.

Právě v jedné z nejvýznamn­ějších architekto­nických památek Česka, kterou premonstrá­tský klášter je, včera převzal bývalý reprezenta­ční záložník Pavel Ned- věd speciální glejt. Ten z něj pro příští roky dělá jednu z tváří čínské fotbalové ligy.

Splněný úkol si po včerejšku může aspoň zčásti odškrtnout primátorka Adriana Krnáčová, která usiluje o získání vzácné pandy pro pražskou zoo. „Na to bylo reagováno velice pozitivně, ale detaily je potřebné dojednat,“řekla.

Si Ťin-pching z Prahy odletěl do Spojených států, kde se zúčastní vrcholné schůzky o jaderné bezpečnost­i. Na summit míří i český premiér Bohuslav Sobotka.

Zeman doufá, že se s čínským státníkem opět potká rovněž v USA. Na podzim by tam oba nejvyšší politici svých zemí měli zamířit na Valné shromážděn­í OSN. Jak je již tradicí, hodlá český prezident v New Yorku přednést projev o důležitost­i boje proti terorismu. Doufá prý, že se do tažení proti Islámskému státu a podobným organizací­m naplno zapojí i Peking.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia