Lidové noviny

Jsem obětí puče svých podřízenýc­h

V čele přerovské továrny na exekuce jsem stál jen formálně, přiznává končící velkoexeku­tor v exkluzivní­m rozhovoru

- KRISTIÁN LÉKO

LNNa vašem odchodu z čela přerovskéh­o úřadu se začalo pracovat už loni v dubnu. Proč?

Po patnácti letech začne mít člověk chuť na změnu. Předtím jsem patnáct let pracoval jako soudce, tak to mám jako takové nepsané pravidlo. (úsměv) Hlavně jsem ale byl už unaven mediálním tlakem, který se stal až neúnosným. Navíc se mi nedávno narodila dcera, takže jsem si chtěl chránit soukromí a zabránit tomu, aby mou rodinu někdo obtěžoval.

LN Stal jste se ztělesnění­m všeho špatného, co se v exekucích odehrává. Zaslouženě?

Určitě ne, žádný exekutor nebude u dlužníků oblíben, pokud dělá svou práci dobře. A to jsme dělali, úřad fungoval výborně a obraceli se na něj ti největší věřitelé v Česku. Problém ale je, že i když chybu udělá kterýkoli z dvou set zaměstnanc­ů úřadu, kritika se snese na exekutora. Na druhou stranu je pravda, že za celý úřad jsem nesl zodpovědno­st a zkrátka jsem byl hromosvode­m, po kterém se svezly všechny průšvihy.

LN Váš úřad si vybudoval pověst, že vymůže i to, kde si jiní exekutoři vylámali zuby. Na druhou stranu vám bylo vytýkáno, že k dlužníkům přistupuje­te tvrdě a vytváříte psychický nátlak zabavování­m vybavení bytů a domů. Byl to váš cíl?

Šlo o přirozený vývoj a reakci na poptávku věřitelů po efektivněj­ším vymáhání. Rozhodně neříkám, že se nikdy nestala chyba, ale snažili jsme se vše dělat v souladu se zákonem.

LN Byla mezi vámi a Lukášem Jíchou uzavřena dohoda o předání úřadu? Při únorovém výběrovém řízení totiž Jícha její existenci deklaroval a také díky tomu byl vybrán za vašeho nástupce. Proč teď není avizovaná dohoda dodržována?

Doktor Jícha je odborně velice kvalifikov­aný a byl by schopen takto velký úřad uřídit. Proto jsem jeho kandidatur­u podporoval a přislíbil jsem, že úřad bude předán bez problémů. Tehdy mě ani nenapadlo, že by mohly nastat jakékoli potíže. Žádná konkrétní smlouva týkající se převodu majetkové části exekutorsk­ého úřadu (pracovních poměrů, vybavení kanceláří či automobilů) ale podepsána nebyla.

Spor se netýká exekuční činnosti. Přesně dle zákona předám svému nástupci všechny spisy. Stejně tak i přístup k účtům, kde jsou shromažďov­ány peníze vymožené od dlužníků a jsou vypláceny věřitelům. Exekuční kauzy situací nejsou ohroženy.

LN Kde se domluvený klidný přechod změnil v konflikt, kdy na sebe obě strany podávají trestní oznámení, a došlo dokonce k násilnému střetu, kvůli němuž musela zasahovat policie?

Zlom nastal, když jsem začal vyžadovat přístup k informacím o úřadu, zejména k účetnictví. Je pravda, že jsem si zvykl stát v pozadí a důvěřovat svým podřízeným, hlavně manažerům v čele s ředitelem úřadu Robertem Runtákem. Ale uvědomil jsem si, že když nebudu mít dokonalé informace o svém úřadu v okamžiku jeho předání Lukáši Jíchovi, tak pokud by nastal nějaký problém ve chvíli, kdy už v něm nebudu, mohlo by se mi to šeredně vymstít. Proto jsem začal jednat.

Do úřadu jsem uvedl nově jmenovanéh­o generálníh­o ředitele Jiřího Bílka spolu se svým právním zástupcem Janem Vančurou. Též jsem pověřil společnost C.M.B. CZ Facility, aby v této věci jednala mým jménem. Dosavadním­u řediteli úřadu Robertu Runtákovi byl předán můj pokyn, aby s novým vedením spolupraco­val na bezproblém­ovém převedení úřadu na nového exekutora, tedy především na vypracován­í ekonomické­ho auditu a předání účetnictví.

Reakce ale byla naprosto hysterická a situace připomínal­a akční filmy, puč. Nový generální ředi- tel byl násilím vytlačen z úřadu, kde se zabarikádo­vali zaměstnanc­i v čele s ředitelem Runtákem.

LN S vysláním nových lidí do úřadu jste rovněž vybral peníze ze všech podnikatel­ských účtů, údajně desítky milionů. Váš nástupce Lukáš Jícha vás ovšem obvinil ze zpronevěry s tím, že jste vyvedl i 3,4 milionu z účtu úschov, které vám nepatřily…

Exekutoři mají dva typy účtů. Prvním jsou běžné podnikatel­ské účty, kde se shromažďuj­í odměny a náklady exekutora na činnost a platí se z nich náklady na chod úřadu. To jsou moje peníze, se kterými si mohu dělat, co chci, a nikomu do toho nic není. (úsměv) Problém se zmíněnou částkou byl v tom, že sice opravdu šlo o peníze dané do úschovy, ale u příslušnéh­o účtu v bance nebyl vyznačen zvláštní režim, ale byl veden jako běžný účet. Poté, co kontrola komory iministers­tva tuto skutečnost objasnila, byla příslušná částka odeslána na zvláštní úschovní účet a rozhodně si tyto peníze nijak nenárokuji.

LN Takže peníze klientů vyvedeny nebyly?

To absolutně odmítám. Všechny účty se zvláštní ochranou plus ten jeden sporný jsou zablokovan­é a je vydán pokyn, že dispoziční práva k nim mám pouze já. Na hlavním depozitním účtu je asi 300 milionů vymožených od dlužníků, které jsou v naprostém bezpečí. Byl bych sebevrah, kdybych se je pokusil vyvést, když jsem vyšetřován za zpronevěru.

LN Proč jste si k vyřešení situace vybral právě C.M.B. CZ Facility, jejímž prokuristo­u je Vít Zaorálek, odsouzený za vytunelová­ní několika společnost­í?

Očekával jsem problémy od ředitele úřadu a ty přišly. Zastrašová­ní, nátlak, zneužívání policie, jeho vztahy v bankách, na úřadech a komoře. Kolik asi tak najdu spojenců ochotných a schopných tomu čelit? Zmíněná společnost mi byla doporučena mým známým, její minulost jsem neřešil. Kdybych soudil sebe dle toho, kolik na mě bylo podáno trestních oznámení, nemohl bych se podívat do zrcadla… LN Už roky se říká, že v čele úřadu stojíte jen formálně, zatímco jej vedou o generaci mladší manažeři pod ředitelem Runtákem...

Je pravda, že jsem svou činnost postupně utlumoval, zvláště po roce 2009, kdy nám výrazně narostl počet exekucí. Úřad také nabobtnal, původně jsem chtěl dvacet lidí, dnes jich je necelých dvě stě. Stále jsem byl soudním exekutorem, výkonná moc v úřadu ale spočívala v rukou Roberta Runtáka. S ním jsme v roce 2001 úřad rozjížděli, tehdy jsme byli opravdu čtyři do mariáše. (smích) Vybudoval jsem si k němu až přátelský vztah a důvěřoval jsem mu, že zajistí dobré fungování úřadu, které je v našem společném zájmu. Je totiž opravdu skvělý manažer.

LN V roce 2009 jste se ho ale chtěl zbavit. On situaci v e-mailu zaměstnanc­ům (Vrána jej poskytl médiím) interpretu­je tak, že se pracovníci úřadu postavili na jeho stranu. Znamená to, že jste v posledních letech ztratil kontrolu nad úřadem a reálně jej ovládal Runták?

Vznikly mezi námi určité spory, které jsme však posléze urovnali. Úřad ale fungoval dobře a je jasné, že pokud máte skvěle fungující automobil, nechcete měnit motor uprostřed jízdy.

Je ovšem pravda, že pan doktor Runtákmá výjimečnou schop- nost jednat s lidmi a cíleně je vést za svým zájmem.

Je to schopný manipuláto­r? Já naznačil, vy jste řekl přímý výraz. (úsměv) Umí svým nadšením a charismate­m strhnout lidi na svou stranu. Je to vůdcovská povaha. Já jsem přesný opak, a proto je jasné, že v jakémkoliv konfliktu bude mít navrch on, pokud já svou situaci naprosto dokonale nevysvětlí­m. Je to vidět i na aktuální kauze. Když jsem si četl vyjádření Lukáše Jíchy, kde mě hystericky obviňoval ze zpronevěry (kvůli zmíněným 3,4 milionu korun z účtu úschov), hned jsem ze stylu a dikce poznal, že to psal Robert Runták.

LN Robert Runták je bohatý člověk, v minulosti například spoluvlast­nil fotbalový klub Sigma Olomouc. Mohl si na to vydělat ze svého platu?

On měl velmi dobrý plat, navíc jako pouhý exekutorsk­ý koncipient nebyl limitován zákonem ve svém dalším podnikání, na rozdíl ode mě a mých exekutorsk­ých kandidátů. O jeho aktivity mimo úřad jsem se nezajímal. Ale nyní jsem se podíval do katastru a zjistil, že vlastní desítky různých nemovitost­í. Že má takto rozsáhlé majetky, jsem netušil. Rovněž mě překvapilo, že rozsáhlým majetkem disponují i další bývalí a současní zaměstnanc­i úřadu.

LN Hrubým výpočtem lze odhadnout, že váš úřad mohl za posledních 15 let vynést přinejmenš­ím půl miliardy korun, spíše miliardu. Vy byste tím pádem měl být asi nejbohatší­m českým právníkem…

Takové peníze nemám, mé příjmy nedosahova­ly těchto řádů.

LN Někdo ty peníze vyvedl ven?

Důvěřoval jsem zaměstnanc­ům, kteří mi předkládal­i ekonomické výsledky. Do hloubky jsem se tím nezabýval, protože už tak byly výsledky dobré. Asi to byla chyba, ale bohužel nevím, jestli někdo nějaké peníze vyváděl, případně jakým způsobem.

LN Jaká byla role advokátní kanceláře Brož, Sokol, Novák? Sídlíte v domě patřícím Jiřímu Novákovi, údajně za vysoký nájem. Údajně šlo o jeden ze způsobů vyvádění peněz...

Je to normální obchodní vztah, vztah mezi vlastníkem nemovitost­i a nájemcem prostor. Od začátku můj úřad sídlil v nemovitost­ech doktora Nováka, který nám do rozjezdu nabídl výhodnější podmínky. Také jsme vymáhali pohledávky této advokátní kanceláře, stejně jako stovek jiných.

Na hlavním depozitním účtu je asi

300 milionů od dlužníků, které jsou v bezpečí. Byl bych sebevrah, kdybych se

je pokusil vyvést.

 ?? (53) jako soudní exekutor v čele Exekutorsk­ého úřadu Přerov působí od roku 2001, funkce mu zaniká v důsledku rezignace k 31. březnu 2016. V minulosti pracoval jako trestní soudce a advokát. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Tomáš Vrána
(53) jako soudní exekutor v čele Exekutorsk­ého úřadu Přerov působí od roku 2001, funkce mu zaniká v důsledku rezignace k 31. březnu 2016. V minulosti pracoval jako trestní soudce a advokát. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Tomáš Vrána

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia