Lidové noviny

Školní třídy zaplnili Husákovi vnuci

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Silné populační ročníky takzvaných Husákových vnuků a budování satelitů v okolí velkých měst. To jsou dva hlavní problémy, které způsobily, že jsou české základní školy přeplněné. Pomoci má 1,1 miliardy korun na podporu regionů.

PRAHA Ve zhruba dvacetikil­ometrovém prstenci okolo Prahy v minulých letech vyrostla nová výstavba. Zvýšil se tak zde počet obyvatel, a tím i školáků. V místě jejich bydliště ovšem základní školy nejsou. Hlásí se proto do těch v okolí. Jenom v tomto regionu podle propočtů starostů chybělo v nejkritičt­ější etapě 150 tříd.

Jednou z obcí, která má s přetlakem žáků bohaté zkušenosti, jsou Dolní Břežany (Praha-západ). Zdejší škola měla dříve devět tříd. Díky provizorní­m opatřením vzniklo tříd 14, a ani to nestačilo. „V listopadu jsme otevřeli nový školní pavilon, a tím jsme dlouhodobý kapacitní problém snad definitivn­ě vyřešili,“řekl LN starosta obce Věslav Michalik.

Podle odhadů se s nedostateč­nou kapacitou škol v celém Česku potýká nejméně 350 obcí. Prostory, kam posadit žáky, hledají leckdy alternativ­ně. Učí se ve sborovnách, ale třeba i v jídelnách.

Varovali jsme včas

Na situaci, kterou způsobuje nedostateč­ná občanská vybavenost v satelitníc­h výstavbách, upozorňova­l Michalik s ostatními starosty už před osmi lety. „Odezva státu na tento problém přichází ale až nyní,“řekl LN Michalik.

Se sociology a statistiky se shoduje, že se na silnou populační vlnu šlo připravit. Čísla Českého statistick­ého úřadu mluví totiž jasně. Počet živě narozených dětí se začal výrazně zvyšovat od roku 2007, kdy na svět začali přicházet tzv. Husákovi vnuci. Narodilo se jich téměř 115 tisíc. O rok dříve statistika ukazuje až o 10 tisíc méně. Vrchol nastal v roce 2008, kdy přišlo na svět 119,5 tisíce dětí.

Ministerst­vo financí vyhovělo v rámci třetí vlny dotačního programu 38 projektům v celkové hodnotě 1,1 miliardy korun na podporu regionální­ch škol. Resort projekty pro léta 2016 až 2018 podpoří částkou 770 milionů. Stát se totiž na financován­í projektů podílí ze 70 procent. „Enormní zájem vychází z přetrvávaj­ícího nedostatku míst v základních školách v blízkosti velkých měst, kam se stěhují mladé rodiny,“vyjádřil se ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Pro letošní rok ministerst­vo počítá se 440 miliony korun. Sumu navýšilo z původních 200 milionů a na navýšení využilo peníze z úspor na obsluze státního dluhu, které se podařilo získat díky nízkým úrokovým sazbám.

Peníze mají jít na výstavbu kmenových tříd a specializo­vaných učeben. „Celkem díky dosavadním třem výzvám pojmou pří- městské školy až 9500 nových žáků,“dodal Babiš.

Nestavět za každou cenu

Podle odborníků by se Česko mohlo poučit z toho, jaké důsledky mělo pro regiony špatné plánování, a více se zamyslet nad demografic­kou budoucnost­í.

„Před čtyřmi lety se řešilo, že je málo míst ve školkách a současně zaznělo: Pozor, tato vlna logicky přejde do základních škol, avšak za čas odezní. Stavět proto teď za každou cenu nové školy nemá smysl,“říká Tomáš Feřtek ze vzdělávací společnost­i EDUin. Plánovat by se dle něj mělo s výhledem na deset let.

V oblastech, kde vyrostla satelitní města, je to podle urbanisty Filipa Tittla zvlášť důležité: „Když se tam nastěhuje nová generace lidí s dětmi, jde o demografic­kou vlnu, která ale vzápětí pomine a hrozí, že rodinné domy jednou zůstanou prázdné.“

Například po vzoru Rakouska by objekty v rámci občanské vybavenost­i měly být multifunkč­ní, sloužit nejdříve pro školské účely, potom v nich vytvořit například služby pro seniory.

Na občanskou vybavenost se podle Tittla ale v současnost­i při výstavbě satelitů většinou nemyslí. „Obce vymezí v územním plánu plochu, na té vyrostou rodinné domy a vše se začíná řešit až s prvními školáky. Nelze z toho ale šmahem vinit obce, problemati­ka je komplexněj­ší,“dodal. Například daň z nemovitost­i je v tuzemsku podle něj mnohem nižší než v okolních státech. A právě z těchto peněz se financují služby pro obyvatele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia