Lidové noviny

Ankara se zlobí na Němce kvůli satiře

Video, jež dráždí

- ROBERT SCHUSTER

V Německu sílí kritika, že vláda kancléřky Angely Merkelové kvůli řešení uprchlické krize záměrně přehlíží rostoucí autoritati­vní tendence v Turecku.

BERLÍN/ANKARA Může televizní satira vyvolat diplomatic­ký spor mezi dvěma státy, které jsou oficiálně partnery?

Aktuální roztržka mezi Berlínem a Ankarou ukazuje, že to možné je. Důvodem je hudební video, které odvysílala německá veřejnoprá­vní stanice NDR před dvěma týdny v satirickém pořadu extra 3.

Teprve teď ale vyšlo najevo, že kvůli videu byl předvolán německý velvyslane­c v Turecku Martin Erdmann na tamní ministerst­vo zahraniční­ch věcí, aby celý případ vysvětlil.

Dvouminuto­vé video s názvem „Erdowi, Erdowo, Erdogan“je podkreslen­o melodií písně „Irgendwie, irgendwo, irgendwann“, s kterou slavila v osmdesátýc­h letech úspěch německá popová zpěvačka Nena.

Na videu je vidět, jak turecká policie zakročila proti demonstran­tům vodními děly, zatýká kritické novináře anebo bombarduje pozice kurdských povstalců.

To vše je proloženo sekvencemi s hřímajícím tureckým prezidente­m Erdoganem, stejně tak ale i záběry vrcholných evropských politiků v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nebo předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Ti se v minulých týdnech s tureckým prezidente­m několikrát sešli ve snaze vyřešit pokračujíc­í uprchlicko­u krizi.

Jak uvedl týdeník Der Spiegel, měl ovšem německý velvyslane­c výzvu na odstranění videa odmítnout a tureckou stranu upozornit, že svoboda médií je v Německu nedotknute­lná.

A výzvu neuposlech­la ani stanice NDR. Naopak. Video se stalo během krátké doby jedním z nejčastěji sledovanýc­h a sdílených materiálů na portálu YouTube.

Redakce pořadu navíc mezitím vytvořila i anglickou verzi a plánuje dát na web i video s tureckými titulky.

Kromě toho tvůrci pořadu extra 3 ve svém tažení proti turecké- mu prezidento­vi pokračují. Na svých stránkách uveřejnili jeho zarámovano­u fotku s nápisem „Pracovník měsíce“, čímž chtěli symbolicky poděkovat na zvýšený zájem o jejich pořad.

Oficiální Berlín reagoval teprve včera

Oč větší rozruch vyvolala turecká intervence proti satirickém­u videu na internetu, o to víc překvapilo, že spolková vláda dlouho kauzu se satirickým videem nekomentov­ala.

Až teprve včera k tomu zaujala stanovisko mluvčí německého ministerst­va zahraniční­ch věcí se slovy, že o svobodě projevu a svobodě tisku se nejedná. Na předchozí dotazy německých médií, jestli bude na tureckou reakci komentovat, ministerst­vo odmítlo reagovat.

Jedna z mluvčích vlády k tomu včera uvedla, že „pořady jako ten, co se stal předmětem kritiky, samozřejmě patří k německé mediální scéně.“Na dotaz novinářů, jestli bude kancléřka o celé záleži- tosti hovořit přímo s tureckým prezidente­m, uvedla, že „vláda pro tuto chvíli nevidí důvod pro další rozhovory“.

Naproti tomu ostrá slova volil předseda Evropská komise Jean-Claude Juncker. Jedna z jeho mluvčích citovala šéfa Komise slovy, „že Turecko se tím dál vzdaluje od EU, namísto toho, aby se jí přibližova­lo.“

Na březnovém summitu v Bruselu uzavřela Unie s Ankarou dohodu, která mimo jiné předpoklád­á, že běženci, kteří připlují z Tu-

Boss z Bosporu si žije na vysoké noze, postavil si megalomans­ké sídlo bez stavebního povolení uprostřed přírodní rezervace.

Když jde o svobodu tisku, naskočí mu husí kůže, proto potřebuje hodně šál, novinář, který napíše něco, co se Erdoganovi nelíbí, skončí už zítra v base.

Dlouho neváhá a najíždí s vodními děly a slzným plynem do davu.

Buď k němu vstřícný, protože tě má v hrsti, uzrál čas pro obnovu jeho Velkoosman­ské říše, a když mu nevyjdou volby, nechá hlasovat znovu.

Kurdy nesnáší a bombarduje raději je než souvěrce z IS, dej mu peníze a on ti za to postaví stan pro uprchlíky.

Jeho země je zralá na členství v EU, ale on kašle na demokracii. recka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni zpět. EU by měla za každého vráceného Syřana přijmout stejný počet syrských občanů s nárokem na azyl z tureckých uprchlický­ch táborů. Unie si od dohody slibuje výrazné snížení počtu migrantů plujících z Turecka přes Egejské moře na řecké ostrovy. Již minulý týden reagoval turecký prezident rozhořčeně na skutečnost, že soudnímu procesu proti šéfredakto­rovi listu Cumhuriyet Canu Dündarovi přihlíželi diplomaté některých evropských států. Jedním z nich byl i německý velvyslane­c Erdmann.

„Toto není vaše země, toto je Turecko,“hněval se pak veřejně Erdogan, načež prokurátor rozhodl vyloučit z procesu veřejnost.

 ?? Turecku vládne pevnou rukou Recep Tayyip Erdogan. Nemá rád opozici, kritická média ani satiru mířící na jeho osobu.
FOTO REUTERS ?? Autoritati­vní prezident.
Turecku vládne pevnou rukou Recep Tayyip Erdogan. Nemá rád opozici, kritická média ani satiru mířící na jeho osobu. FOTO REUTERS Autoritati­vní prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia