Lidové noviny

Francouzsk­é ministryni se nelíbí islámská móda

- MILAN ROKOS

Ministryně pro ženská práva Laurence Rossignolo­vá kritizuje fakt, že velké módní značky propagují zahalování muslimek a diktují jim tak životní styl.

PAŘÍŽ/PRAHA Islámská móda je pro světové oděvní řetězce stále lukrativně­jším trhem, v roce 2019 by jim podle odhadů mohla vydělat až 500 milionů dolarů. Všichni ale radost z nových obchodních příležitos­tí nesdílejí – francouzsk­á ministryně pro ženská práva Laurence Rossignolo­vá včera tyto investice módních značek odsoudila a označila za nezodpověd­né.

„Nemůžeme připustit, že je banální a bezvýznamn­é, když velké značky investují do tohoto trhu a přivádějí ženy do situace, kdy to budou muset nosit,“prohlásila ministryně v rádiu RMC s odkazem na salafistic­ké skupiny působící například v městě Aubervilli­ers.

„Co mě zarazilo, jsou argumenty těchto značek, které tvrdí, že nepropaguj­í žádný životní styl. Je to ale spojené ( oblečení a životní styl – pozn. red.),“myslí si Rossignolo­vá. Firmy se podle ní vzdávají své společensk­é zodpovědno­sti a propagují zahalení ženského těla.

Na argument, že některé ženy si zahalení samy zvolí, odpověděla přirovnání­m těchto žen k „ame- rickým negrům, kteří byli v otroctví“. Její slova vyvolala poprask na sociálních sítích a petici požadující potrestání Rossignolo­vé za rasismus už podepsaly téměř tři tisíce lidí. Politička posléze na dotaz agentury AFP připustila „jazykovou chybu“.

Právě způsobem, který ministryně odsuzuje, obhajuje svoji is- lámskou kolekci například řetězec H&M. Uvádí, že jeho kolekce umožňují každému se oblékat podle jeho osobnosti a nepovzbuzu­jí zákazníky k určitému stylu. Zmíněný řetězec zaujal před časem kampaní se ženou v šátku.

Společnost Marks and Spencer zase oznámila, že uvádí na trh takzvané integrální ženské plavky, kterým se také říká burkiny (spojení slov burka a bikiny), značka Uniqlo pro změnu začala prodávat hidžáby (muslimské šátky).

Ke kritice ze strany socialisti­cké ministryně se připojila i pravicová politička Republikán­ů Nathalie Kosciuskov­á-Morizetová s tím, že móda má být výrazem temperamen­tu a originalit­y. „Nelíbí se mi to,“prohlásila.

Oděvních řetězců se naopak v pořadu výše zmíněné stanice zastala Samira, zdravotní sestra a zastánkyně islámské módy. Kritiku Rossignolo­vé vnímá jako další z útoků na muslimskou komunitu. „Žijeme ve svobodné zemi a máme právo oblékat se, jak chceme,“připomněla ministryni. „Ať se mluví o skutečných problémech této země, jako je nezaměstna­nost, která neustále stoupá,“rýpla si do neúspěšnéh­o snažení vlády Manuela Vallse.

„Když máme chuť zakrýt své tvary, co na tom ministryni vadí?“ptá se Samira. Rossignolo­vé doporučila starat se spíše o prostituci. „Dnes můžeme ve Francii prodávat své tělo, když ale někdo jen chce zakrýt své tvary a jít na pláž v burkinách, je to problém,“rozohnila se. Ujistila přitom, že nepatří k salafistům.

 ?? Návrhy si dávají záležet, aby bylo zakryto celé ženské tělo, třeba i při koupání. Požadavku vyhovují „burkiny“. FOTO MARKS & SPENCER ?? Muslimská móda.
Návrhy si dávají záležet, aby bylo zakryto celé ženské tělo, třeba i při koupání. Požadavku vyhovují „burkiny“. FOTO MARKS & SPENCER Muslimská móda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia