Lidové noviny

Ruští vojáci umírají mimo statistiku

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

ORENBURG/PRAHA Muž, který podle orenburské radnice zahynul v Sýrii „hrdinskou smrtí“, bude mít ve městě na jihu Uralu svou ulici – ulici Alexandra Prochorenk­a. Rodinu včetně těhotné vdovy navštívil v jeho rodné vsi Gorodki sám orenburský gubernátor Jurij Berg. Mladý muž zahynul podle jeho slov proto, aby ostatní mohli žít – přikryl vlastním tělem své kamarády při vojenské operaci v syrském městě Palmýra.

Oficiálně byměl být Prochorenk­o šestým, tedy posledním z Rusů, kteří nepřežili ruskou vojenskou intervenci v Sýrii. Ve skutečnost­i ale ve válce po boku syrského prezidenta Baššára Asada padlo mnohem víc ruských občanů, než Moskva připouští. Alespoň takové údaje přinesla včera některá ruská média.

Navíc případ Prochorenk­a, který zahynul při pozemním boji, když naváděl letadla na nepřátelsk­é cíle, je důkazem toho, že Rusové se účastnili bojů i na zemi a neomezoval­i se na bombardová­ní, jak neustále deklaroval­i.

Petrohrads­ký server Fontanka s odvoláním na Conflict Intelligen­ce Team (CIT), což je skupina, která se zabývá sledováním ruských vojáků na Ukrajině a v Sýrii, včera odhadl ruské ztráty v Sýrii na mnoho desítek padlých. Podle Fontanky ale ministerst­vo obrany vymyslelo „kličku“, jak se zříci odpovědnos­ti za mnohé zabité a zraněné vojáky. Ti totiž, podobně jako na východní Ukrajině, nebyli v době zásahu v Sýrii ve vojenské činné službě, ale pracovali, respektive bojovali pro soukromou vojenskou agenturu Vagněra. Ta posílala své lidi právě do pozemních bojů, kde jsou ztráty největší. Protože ale nespadá pod ministerst­vo obrany, nekazí státu pověst ani statistiky.

Vagněra není jen syrskou záležitost­í. Podle ruských novinářů se dříve nazývala „Slovanský korpus“a od jara 2014 působila i na Krymu, posléze na východní Ukrajině, v Luhanské oblasti. Odtud bylo několik set příslušník­ů polooficiá­lní jednotky odveleno do Sýrie.

Příliš mnoho medailí

Že se oficiální údaje o vojenské operaci ruských ozbrojenýc­h sil v Sýrii poněkud liší od skutečnost­i, napovídá i další, na první pohled celkem nevinná zpráva ruského ministerst­va obrany. To tento týden v úterý vypsalo soutěž na zhotovení 10 300 kusů medailí „Účastník vojenské operace v Sýrii“, a to celkem za více než dva miliony rublů. I když přesná čísla o počtu ruských vojáků nasazených v Sýrii byla vždy tajná, odhady se pohybovaly mnohem níž. Například jeden z největších znalců ruské armády Viktor Baraněc, komentátor vládního listu Komsomolsk­aja pravda, vloni na podzim uvedl, že příslušník­ů ruských jednotek v Sýrii je méně než dva tisíce. I kdyby se k tomu připočetl obsluhujíc­í personál a v úvahu vzalo pravidelné střídání vojáků, 10 tisíc medailí by bylo přece jen příliš. Vyznamenáv­áni jsou i bojovníci soukromé Vagněry. Server Fontanka dokonce zveřejnil příkazy k jejich ocenění „Za statečnost“podepsané samotným prezidente­m Putinem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia