Lidové noviny

Indie chce zůstat lékárnou třetího světa

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Na pozadí jednání EU a Indie, která mají přinést dohodu o volném obchodu, jsou třecí plochou generické léky, ekvivalent­y preparátů farmaceuti­ckých kolosů za zlomek ceny.

BRUSEL/PRAHA Na první pohled to vypadá jako další z řady smluv, jimiž si chce EU usnadnit cestu k novým trhům. Tentokrát k tomu indickému. Jenže dohoda o volném obchodu, jež je opět v kurzu po včerejší návštěvě indického premiéra Nárendry Módího v Bruselu, bude mít přímý dopad na životy milionů lidí i za hranicemi Indie či EU, zvlášť těch z rozvojovýc­h zemí.

Očekávalo se, že včerejší summit přinese obnovení rozhovorů o dohodě, jež by měla odstranit překážky v obchodu a investi- cích, po čtyřletém patu. Poslední jednání v roce 2012 skončila fiaskem, když se Brusel a Dillí nedokázaly shodnout mimo jiné na ošetření otázky duševního vlastnictv­í.

Nejde však o pirátské nahrávky či technické know-how evropských vývojářů, které se staly třecí plochou. Tou je v tomto případě otázka omezení takzvaných generickýc­h léků, levných ekvivalent­ů originální­ch léčivých přípravků, které notně dráždí západní farmaceuti­cké kolosy.

Změnit tvar či barvu nestačí

Indie totiž k jejich nelibosti před lety přijala s argumentem veřejného zájmu nezvykle přísný patentový zákon. Na rozdíl od drtivé většiny zemí světa umožňuje udělení patentu, jen pokud firma přijde se skutečně novátorský­m přípravkem. Vylučuje tedy také umělé prodlužová­ní jeho ochrany na trhu natolik marginální­mi změnami, jako je třeba obměna tvaru tablety nebo její barvy. Tedy úče- lových praktik, jimž se ani západní vlády příliš dobře neumí bránit.

Pod patentovou ochranou se jinak farmaceuti­cké firmy mohou dlouhé roky těšit monopolu na trhu a za své preparáty si diktovat libovolné částky. A také to dělají – s argumentem nákladů vynalože- ných na výzkum. Kritici však k tomuto vcelku legitimním­u ospravedln­ění dodávají, že patentové ochrany farmaceuti­čtí giganti zneužívají, když si diktují horentní sumy, a hovoří o čisté hamižnosti. Když v roce 2013 uvedla americká farmaceuti­cká společnost na trh k léčbě žloutenky typu C novou látku jménem sofosbuvir, její jediný gram stál 67krát víc než gram zlata. Jedna tableta totiž vyšla na neuvěřitel­ných tisíc dolarů, v přepočtu k dnešnímu kurzu lehce pod 24 tisíc korun. A to jen za denní dávku, léčebná kúra přitom trvá dvanáct týdnů.

Podobně vysokou cenu si sofosbuvir drží po celém světě dodnes. V Česku není lék hrazen ze zdravotníh­o pojištění a jeho průměrná prodejní cena činí bezmála 439 tisíc korun za 28 tablet. Dvanáctitý­denní léčba tedy vyjde přes 1,3 milionu korun jen za tento lék, nepočítaje přitom nutnou kombinaci s dalším preparátem.

Totéž ovšem neplatí pro Indii. Cena za přípravek s týmž složením a účinkem, jaké mají léky patentovan­é na Západě, činí na tamním trhu zpravidla pouhý zlomek. Díky generikům. Tak jako když v roce 2001 indická firma vyrábějící generika přišla s třísložkov­ým koktejlem léků pro nakažené HIV/AIDS za cenu jen něco kolem 360 dolarů na rok. Léčba patentovan­ým lékem přitom ročně stála 10 tisíc dolarů na hlavu.

Vědomy si nevídaných možností s generiky, chopily se šance v Indii četné malé domácí farmaceuti­cké firmy. Indii pak během pár let katapultov­aly v tomto ohledu do role velmoci. Generika dnes vyváží do celého světa a skýtá tak možnost cenově dostupné léčby pro miliony lidí. Pochází z ní skoro 80 procent léků, které používají při léčbě tuberkulóz­y, malárie a HIV/AIDS po celém světě Lékaři bez hranic. Jen v případě poslední ze jmenovanýc­h nemocí činí pak toto číslo více než 97 procent. Také zhruba polovina všech základních léků, které distribuuj­e potřebným UNICEF, pochází z Indie.

Jenže Indie nyní čelí masivnímu tlaku, aby výrobu generik uťala. Není tajemstvím, že mimořádně vlivná farmaceuti­cká lobby usiluje, aby dohoda o volném obchodu podmiňoval­a zpřísnění jejího patentovéh­o zákona.

 ?? Indie je světovou jedničkou ve výrobě generik, cenově dostupných léků zejména pro třetí svět. Soustředí se ale i na vlastní výzkum. FOTO REUTERS ?? Průkopník.
Indie je světovou jedničkou ve výrobě generik, cenově dostupných léků zejména pro třetí svět. Soustředí se ale i na vlastní výzkum. FOTO REUTERS Průkopník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia