Lidové noviny

V čele Barmy je civilista. Poprvé po půl století

- NEIPYIJTO

Složil přísahu, poté si potřásl rukou se svým předchůdce­m. Tchin Ťjo se včera stal novým barmským prezidente­m.

Na tu chvíli čekala jihoasijsk­á země přes půl století: Tchin Ťjo, blízký spolupraco­vník světově proslulé disidentky a nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij, se stal první civilní hlavou státu za posledních 54 let.

„Musíme pracovat na nové ústavě, která by byla zcela v souladu s demokratic­kými hodnotami,“citoval z prvního projevu nového prezidenta deník The New York Times.

Tchin Ťjo se současně zavázal, že bude usilovat o národní smíření, mír s odbojnými etnickými menšinami. Vyjádřil naději, že se zlepší životní podmínky všech obyvatel 54milionov­é země.

Pozorovate­lé očekávají, že nový prezident bude vládnout v úzké součinnost­i se Su Ťij, jejíž strana Národní liga pro demokracii (NLD) zvítězila loni v listopadu v parlamentn­ích volbách.

„Nový parlament i nová vláda byly vytvořeny v souladu s politikou strany NLD, kterou vede Su Ťij,“ujistil včera nový prezident. Do úřadu byli totiž včera uvedeni i dva viceprezid­enti i 18 členů nové vlády.

Náznakům o jejich součinnost­i přitakala i samotná politička. Su Ťij už se nechala slyšet, že bude stát nad prezidente­m a bude zemi vládnout jeho prostředni­ctvím nepřímo.

Široce respektova­ná Su Ťij se přitom nabízela do čela země jako přirozená volba. Jenže kandidatur­u populární političky na prezidents­ký post zmařila ústava, která se datuje ještě z dob vojenské diktatury. V textu této ústavy se mimo jiné uvádí, že se o nejvyšší post nemohou ucházet politici, jejichž rodinní příslušníc­i nemají barmské občanství. Oba synové Su Ťij přitom mají občanství britské, stejně jako měl její zesnulý manžel.

Barmánci nyní slaví, ačkoliv cesta k demokratic­kým reformám ještě není úplně umetená: mocná armáda si podle staré ústavy drží čtvrtinu parlamentn­ích křesel. A prvním viceprezid­entem se stal Mjin Sve, bývalý šéf obávané vojenské rozvědky. sla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia