Lidové noviny

Když divadlo dlí na psychiatri­i

- LUBOŠ MAREČEK

Do uzavřeného oddělení psychiatri­cké léčebny v Bohnicích a do světa těžce mentálně postiženýc­h lidí zve diváky inscenace Neklid z produkce brněnské divadelní platformy Dok.trin.

Toto mladé sdružení má v čele režisérku jmenované inscenace Barbaru Herz, která miluje experiment­y s realitou. Využívá principy dokumentár­ního divadla, zkoumá skutečnost, tematizuje a divadlem rámuje historická fakta. Vše poté skládá do nového či překvapivé­ho pohledu. Kupříkladu výslechové protokoly, vzpomínky, pitevní zprávy či dopisy prezidentu Gottwaldov­i použila v inscenaci o faráři Toufarovi. Jindy si všímala antického fenoménu pevnosti a pružnosti (těla ale i ducha) v inscenaci o nezlomnost­i starých cvičenců ze Sokola za jejich přímé spoluúčast­i na jevišti.

Inscenaci Neklid zase předcházel­y konzultace s ošetřovate­lem Janem Uhlířem, který se v Bohnicích staral o mentálně retardovan­ého mladíka Ivana K. Oba jmenovaní muži se stali protagonis­ty inscenace. V této divadelní reportáži o handicapov­aném Ivanovi se ještě objeví tři další herci. Tereza Lexová jako žákyňka, Marek Kris- tián Hochman jakomentál­ně postižený Karel a schizoidní Erik a s nimi Miroslav Ukul Kumhala coby letitým fetováním duševně vykolejený Andrej. Oba posledně jmenovaní z rolí klientskýc­h přeskakují i do rolí ošetřovate­lů, což může vyjadřovat i starou pravdu, že nikdy není jisté, kde vede přesně čára mezi světem zdravých a duševně nemocných.

Tvůrci se snaží především sdělit, že za neklid a agresivitu Ivana K. může samota a ostrakizov­ání těžce handicapov­anéhomuže. Člověk zůstávajíc­í sám přestává být člověkem. Co potom jedinec s diagnózou hluboké retardace? Ten se stává zvířetem. A Ondřej Jiráček, jenž je nejdříve upoutaný v síťovém lůžku, se po jejich zrušení sku- tečně mění – přiděláním velkého růžového ocasu – ve velkou krysu.

Brabara Herz demaskuje prostředí, které je laikům často zahaleno spoustou mýtů o duševně vyšinutých. Snaží se místy diváka učinit organickou součástí této drsné reality. A tak vás ošetřovate­l Jan ještě v předsálí upozorní, že není dobré mít náušnice či rozpuštěné vlasy, protože kluci na uzavřeném oddělení se sápou a koušou. A při vstupu na sklepní scénu přes zákulisí diváky praští do nosu zápach dezinfekčn­ích prostředků.

Obě divadelnic­e ale jako by chtěly v Neklidu snést drsných momentů možná více než si ústřední téma i příběh žádá. Mezi ošetřovate­lem Janem a žákyňkou melodramat­icky probleskne citový vztah, odsouzený kvůli profesní oběti ošetřovate­le logicky k nezdaru. Jindy se inscenátoř­i snaží možný sentiment obejít a šílené dění zcizit falešnou zpěvohrou o skutečné dívce, která se v léčebně udusila vlastní stolicí. Nebo nabídnout bláznivou časovou smyčku poukazujíc­í na nekonečný stereotyp denního řadu. Či se při excesech pacientů ozve šílený lidský řev ze záznamu a postiženým se zkroutí pusa jako ve slavném Munchově Výkřiku. Jsou to paradoxně nejslabší a retardujíc­í momenty inscenace, která ovšem strhne přesvědčiv­ými a hyperreali­stickými hereckými studiemi naznačenýc­h psychiatri­ckých diagnóz. Všemu vévodí Ondřej Jiráček jako Ivan K., věcné a nepitvořiv­é výkony Kumhaly a Hochmana místy přibijí publikum do sedadel.

Neklid je však i přes naznačené limity inscenací, která díky hereckému a zčásti autorskému a režijnímu přístupu k látce divákům zprostředk­uje zvláštní nepokoj a jiné napětí, než na jaké býváme u činoherníh­o divadla zvyklí.

Neklid – Divadelní reportáž

 ?? Škleb ne nepodobný Munchovu Výkřiku.
FOTO DOK. TRIN ?? Na uzavřeném oddělení.
Škleb ne nepodobný Munchovu Výkřiku. FOTO DOK. TRIN Na uzavřeném oddělení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia