Lidové noviny

Čínská vuvuzela v Praze

-

Nečekané rojení agresivníc­h čínských vítačů v ulicích Prahy mělo i zvukovou stránku: a pořádně hlasitou. Organizáto­ři z ambasády rozdávali demonstran­tům vuvuzely: plastové trubky, které se proslavily vytvářením randálu při fotbalovém mistrovstv­í světa v Jižní Africe. Houfy těchto trumpetek vydávají mečivý, pronikavý zvuk; byl popsán jako bzukot včelího roje křížený se sloním troubením. Komentátoř­i se neslyšeli, hráčům se hůř hrálo, ale bojový ryk vuvuzel si diváci užili. Jsou sice tradicí v Jižní Africe, ale v roce šampionátu (2010) se jich 90 procent vyrábělo v Číně. I ty, co se objevily v Praze, mají na sobě symboly fotbalovýc­h míčů. Těžko říci, zda v Číně zapustily kořeny jinak než výrobně a obchodně. Ale občas se objeví v západním světě v protestníc­h průvodech. Dělo se to hlavně po africkém mistrovstv­í. Německý průvod pak vyprovázel vuvuzelami prezidenta Christiana Wulffa z úřadu: byl to typ lidového průvodu, v něčem karnevalov­ě divoký a temně účtující.

Je vuvuzela hudební nástroj? Ne, je to zdroj hluku. Je ještě samoúčelně­jší, než když lidé berou na fotbal trumpetu nebo klakson. Je hlasitější než buben nebo motorová pila: na jeden metr vydává zvuk o síle 130 decibelů, takže hrozí poškození sluchu. Vuvuzely byly pro sílu i otravnost zakázány na desítkách akcí a míst: na stadionu ve Wembley, Wimbledonu, ale i na japonském festivalu Fuji Rock.

Přehlušit, obsadit hlukem. To byl pokyn, s nímž čínští demonstran­ti v Praze vuvuzely fasovali. Nedávno byla přijala nesmlouvav­á vyhláška o hudbě ve veřejném prostoru: je to pár dnů, co jeden veskrze normální hudebník dostal na náměstí Republiky pokutu za „příliš vysoké tóny“. Vřeštění vuvuzel, nesrovnate­lně negativněj­ší, překročilo několik norem najednou, hlavně ty hlukové. Kde jsou adekvátní postihy?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia