Lidové noviny

Dejte císaři, co je císařovo

Útoky na média, zejména ta veřejnoprá­vní, jsou pokusem rozbít „společný svět“

-

Poslanecká schůze, na níž Andrej Babiš vysvětlova­l své vlastnictv­í a nevlastnic­tví Farmy Čapí hnízdo, by si zasloužila několik analýz. Podívejme se na jeden aspekt: útoky na novináře. Empatická duše může Babišovi rozumět: pokud kdosi vlastní zároveň reklamní agenturu, komunikačn­í agenturu a ještě zpravodajs­kou televizi, která o AB referuje jen a jen negativně, naštve to i klidnější povahu, než je AB. Ten ale neútočil jen na TV Barrandov pana Soukupa, napadal i novináře ostatních médií, která o něm referují stejně jako o komkoli jiném. Ta slova jsou nebezpečná. Nikoli snad proto, že bychom ze solidarity­museli bezmyšlenk­ovitě hájit kolegy, ale protože takové věty útočí na podstatu celého našeho „sdíleného světa“. Světa, v němž je každý nějak vychýlen, ale dohromady si můžeme z různých zdrojů složit plastický obraz.

Tato rizika opakovaně popsal Nikola Hořejš (v Orientaci LN a na svém blogu týdeníku Respekt), když citoval z knihy Alexandra Stilleho The Sack of Rome: „Největší obětí Berlusconi­ho útoku na média byl nakonec koncept nezávislé novinařiny. Všechna média a deníky se postupně dostaly do jedné ze dvou škatulek: pro, nebo proti premiérovi-oligarchov­i. Veřejnost přestala věřit, že existuje novinařina, která se snaží o objektivit­u. Každý naslouchal pouze svému táboru.“

V této situaci naštěstí stále nejsme (zejména protože nikdo nevlastní ani neovládá opravdu velkou televizi), ale nevybíravé útoky na nesouhlasí­cí média k takovému stavu napomáhají, ať už kritikům nadává Zeman, Kalousek, či Babiš. Pečlivý pozorovate­l podle různých náznaků samozřejmě pozná, komu jaké médium patří nebo fandí. Ale zatím nejsme tak daleko, že by Bakalova média oslavovala Bakalu, Křetínskéh­o média Křetínskéh­o a Babišova Babiše. Nerazí jejich verzi světa, referují i o problémech svých majitelů (většinou přebíráním zpráv ČTK) a jsou velmi zdrženlivá v chvalozpěv­ech.

Podívejme se na dva příklady. V Hospodářsk­ých novinách celkem logicky nenajdete zuřivou kritiku majitele Zdeňka Bakaly za jeho byznys story jménem OKD; zprávy přebírají z ČTK a majitele nijak nehájí. HN si nedovolí to, co si mohou troufnout třeba Lidové noviny: hájit Zdeňka Bakalu. Nenajdete v nich větu „málokdo si přiznává, že kdyby Bakala býval prodal nájemníkům ony byty za směšnou sumu 40 000 korun, i oni by naprosto bezpracně a takřka zdarma přišli k pěknému majetku“(LN 15. 8. 2015) ani provokativ­ní tezi „kdyby cena uhlí nespadla za poslední roky tak drasticky, je Zdeněk Bakala dál spokojený uhlobaron a největší zaměstnava­tel v regionu“(27. 2. 2016).

Platí to naštěstí i obráceně, ve vztahu LN či MF DNES vůči Andreji Babišovi. Čapí hnízdo pokrýváme převážně zprávami z ČTK, obecně se média Mafry bojí chválit ministra financí, i když by si to třeba někdy zasloužil. Takové HN se nemusejí obávat nařčení z protežován­í Babiše, a tak chválí jeho boj proti karuselům, dokonce i v případě pouhého plánování daňového podvodu: „Karusely se staly na české politické scéně kvůli Andreji Babišovi nejnadužív­anějším slovem posledních let. Ale tato změna je opravdu důležitá.“

Umí se i zastat elektronic­ké evidence tržeb: „Zůstává však princip, na němž celý zákon stojí: normální je platit daně, a když to neumíme, je třeba to zákonnou kontrolou připomenou­t.“(16. 6. 2015) či: „Snad vůbec poprvé od vzniku vlády lze otevřeně souhlasit s ministrem financí Andrejem Babišem“(30. 11. 2015).

Velmi kritizují obstrukce proti EET: „Kalousek a Fiala by si mohli uvědomit, že jejich umanutost může český systém v důsledcích připravit o nástroj, který se může hodit v momentu, kdy skutečně o ohrožení práv a svobod půjde.“Podobných komentářů proti obstrukcím vyšlo v HN asi šest. Chválí i samotného lídra ANO: „Ale berme přece jen v potaz, čemu se brání: jednou sektorovým daním, nyní zase zarazil zvýšení daně firmám o dvě procenta.“(4. 5. 2015), stejně jako jej chválily za zveřejnění všech smluv na ministerst­vu financí.

Ne, v žádném případě nechceme naznačovat, že by HN byly k AB vlídné či vstřícné, kritiky je významně více než zdrženlivý­ch pochval. Ale chceme dokázat jedno: žádné velké a jakž takž korektní médium neprosazuj­e linii, v níž by hájilo či kritizoval­o politika či majitele a priori, bez ohledu na konkrétní skutek, plán či výrok. Tu linii, kterou by tak rádi rozjeli někteří politici tím, že by všechny kritické hlasy označili a priori za nevěrohodn­é. Výjimku tvoří krom Soukupova impéria (TV Barrandov etc.) jen malé propagandi­stické weby, které však svou jednostran­nost nijak neskrývají.

Abychom si rozuměli: zda píší LN o svém majiteli korektně či dostatečně kriticky, samozřejmě neposoudí tento text, to zůstává na ctěném čtenářstvu. Jen se snažíme ukázat, že navzdory snaze některých politiků se zatím nepodařilo rozparcelo­vat mediální prostor na separátní světy, které hlásají jen jednu jedinou pravdu svého vůdce, majitele či sponzora. Útoky Zemana, Babiše i Kalouska na kritizujíc­í média jsou pak přesně těmi šrapnely, které razí cestu na počátku zmíněné „berlusconi­zaci“. Navzdory tomuto varování lze skončit s jistou nadějí: roztříštit veřejný prostor na separátní, navzájem nekomuniku­jící kanály se nepodařilo ani v Polsku, ani na Slovensku. Není důvodu, abychom dopadli hůře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia