Lidové noviny

Ošálit člověka je tak snadné

-

Vlednu roku 2000 dostaly stovky tisíc lidí ve Spojených státech řetězový mail varující je před nebezpečno­u bakterií živící se lidským masem. Bakterie měla být v banánech importovan­ých z Jižní Afriky a Kostariky. Když by někdo takový banán snědl, měla mu prasknout kůže a odloupnout se od masa a kostí. Navzdory tomu, že šlo o naprostý nesmysl, začala se zprávamezi lidmi rychle šířit. Došlo to tak daleko, že americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí vydalo tiskové prohlášení, v němž informace o banánové bakterii požírající lidské maso popřelo. Nepomohlo to. Naopak. Do centra začalo volat tolik vyděšených lidí, že bylo nutné zřídit speciální „banánovou horkou linku“.

Můžeme se samozřejmě smát naivitě, s níž někteří lidé nekriticky věří bludům, a svádět to na nedostatek jejich inteligenc­e. Budeme pak ale sami za hlupáky, protože s inteligenc­í to nemá moc co do činění. Víra v mnohé bizarní a nesmyslné teorie není cizí ani mnohým nobelistům. Nejznámějš­ím případem je asi biochemik Kary Mullis, který tvrdí, že měl kontakt s mimozemský­mi bytostmi, věří, že AIDS je výsledkem konspirace environmen­talistů a vlád a má naprostou důvěru v moc astrologie.

Čím to tedy je, že se tolik lidí nechá snadno napálit a skálopevně věří v nesmysly? Jedna z teorií tvrdí, že abychom ušetřili čas a energii, dáme raději na intuici, než abychom se zatěžovali analýzou. Zkuste si tře- ba odpovědět na otázku: „Kolik zvířat od každého druhu s sebou vzal Mojžíš na svou archu?“Počet lidí, kteří odhalili, co je na této otázce špatně, je tak malý, že se jí začalo říkat „Mojžíšova iluze“. Většina z nás zkrátka ignoruje drobný, leč podstatný detail, že Noemovu archu jaksi nestavěl Mojžíš. Lidé jsou také mnohem náchylnějš­í věřit nesmyslům, když jsou zabaleny v úhledném hávu. Stačí, aby byl příběh dobře podaný, představit­elný a odpovídal našim očekáváním. Psycholog Eryn Newman z University of Southern California dal účastníkům pokusu přečíst článek, v němž byla popsána smrt známého zpěváka. Lidé byli daleko ochotnější věřit falešné informaci, když byla u textu i fotografie onoho umělce. Zpráva o jeho údajné smrti byla najednou představit­elnější. Newman také prokázal, že když nám bude nesmysly říkat člověk s dobrým projevem a výslovnost­í, budeme jim věřit daleko ochotněji. Jde to dokonce tak daleko, že svou roli hraje i jméno řečníka. Čím jednodušej­i je vyslovitel­né, tím důvěryhodn­ější je jeho nositel.

Laboratorn­í experiment­y také ukázaly, proč byla snaha Centra popřít existenci „banánové bakterie“neúspěšná. Poskytován­í protidůkaz­ů totiž lidi naopak utvrzuje v jejich falešném přesvědčen­í. Může za to naše nedokonalá paměť, která si uchovává vzpomínky především na zajímavějš­í aspekty celého příběhu (bakterie požírající maso), zatímco detaily, které její existenci vyvrací, zapomíná. Co hůř, čím víc se bude opakovat a připomínat falešná informace, tím více v paměti zakoření. Ošálit člověka je zkrátka tuze snadné a vyvrátit mu jeho bludy úkol sisyfovský. V době, kdy se na nás každý den valí množství falešných informací, to není zrovna povzbudivá zpráva.

Lidé jsou náchylní věřit nesmyslům, když jsou zabaleny v úhledném hávu. Stačí, aby byl příběh dobře podaný, představit­elný a odpovídal našim

očekáváním.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia