Lidové noviny

Předvoj Tošovský

Šéf ČEPS byl odvolán – pozice Jana Mládka slábne

-

Včerejškem skončila desetiletá éra Vladimíra Tošovského v představen­stvu státního správce přenosové soustavy (ČEPS). To samo o sobě není maličkost, firma má pro republiku strategick­ý význam – bez stabilních „drátů“vysokého napětí a transformá­torů by skončily bez elektřiny firmy, úřady i domácnosti. Navíc společnost v nejbližšíc­h letech čekají důležitá rozhodnutí a nákladné investice, které musejí řešit situaci, kdy už není jen jeden hlavní zdroj, kde se elektřina vyrábí a odkud se rozvádí. Síť musí fungovat i obráceně a zvládnout množství nových fotovoltai­ckých zdrojů. Vedle toho je ale zajímavé i to, co Tošovského odvolání vypovídá o politickém pozadí.

Ministr průmyslu Jan Mládek, který zastupuje jediného akcionáře ČEPS, Tošovského nejprve bránil proti přání svého stranickéh­o i vládního šéfa Bohuslava Sobotky. Nakonec ale tlak neustál a na mimořádné dozorčí radě se přeskládal­y síly ve vedení společnost­i v Sobotkův prospěch. Pokračuje tak postupné oslabování a odstavován­í samotného Mládka, jehož vztahy s premiérem jsou napjaté už od loňského léta. Tehdy si vyslechl ultimátum, že buď zabere, nebo skončí. Od té doby se Mládek snaží, ale stále jsou témata, pro Sobotku stěžejní, v nichž se ministrovi se zázemím v tradičním průmyslu moc nedaří. Nejviditel­nějším příkladem Mládkova neúspěchu je budování vysokorych­lostního internetu, na který má teď Česká republika k dispozici čtrnáct miliard z evropských dotací. Peníze se nečerpají, program není připraven a nejsou hotové ani dokumenty, bez jejichž schválení Brusel eura ze své pokladny neuvolní. Premiér proto není spokojen.

Stejně jako se v kuloárech už delší čas mluvilo o Tošovského konci v ČEPS, spekuluje se také oMládkově odchodu z ministersk­é funkce. Ať dělá, co dělá, hlasy uvnitř jeho domovské sociální demokracie, které předpovída­jí jeho politický důchod, neutichají. Rozhodujíc­í bitva o ministersk­ý post se svede letos na podzim, v rámci senátních voleb. Jan Mládek se rozhodl ucházet o hlasy voličů v táborském obvodě. Už to zkusil před šesti lety – dostal se tehdy sice do druhého kola, ale v něm neuspěl. Sám ministr průmyslu a obchodu připustil, že zváží rezignaci, pokud mandát nezíská. Když už nic, připravil si tímto prohlášení­m půdu pro to, aby svůj podzimní odchod z ministerst­va mohl podat jako projev vlastní vůle a iniciativy. Kateřina Surmanová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia