Lidové noviny

Darují nám poslanci divokou přírodu?

-

Projednáva­jí-li naši zákonodárc­i sazby daní nebo třeba standardy kvality potravin, dávají si dobrý pozor, aby každý byl tím největším zastáncem kvalitního a levného jídla pro své voliče.

Už brzo bude mít sněmovna možnost blýsknout se ochranou jiných hodnot, které jsou lidem neméně drahé. Jsme národ turistů a výletníků, kteří jsou hrdí na malebnou krajinu protkanou hustou sítí značených cest. Každý týden jich vyráží do přírody kolem milionu. Milujeme také nedotčená místa a krásy národních parků. Třeba na Šumavu ročně přijedou tři miliony návštěvník­ů. A prá- vě o našich čtyřech národních parcích nyní rozhodují poslanci a poslankyně, když projednáva­jí novelu zákona o ochraně přírody a krajiny.

Ochranu divoké přírody a jejího nerušeného vývoje – což je hlavním posláním národních parků – podporuje dle rozsáhlého sociologic­kého výzkumu Masarykovy univerzity 71 procent obyvatel. Novela zákona, kterou připravilo ministerst­vo životního prostředí, směřuje celkově k tomuto cíli. Obsahuje však zbytečné nedostatky, které divočinu ohrožují a jež by měli poslanci napravit.

Novela zatím nezaručuje, že budou chráněna všechna místa v národních parcích, která si to zasluhují a vyžadují. Uvádí, že minimálně polovina každého národního parku má být určena divoké přírodě a turistům a zbylé území pro šetrné hospodařen­í místních lidí. To je krok k lepšímu i k evrop- ským parametrům ochrany národních parků, ale v návrhu chybějí konkrétní časové horizonty, dokdy se to musí stát (jak je to běžné třeba v Německu nebo Rakousku).

Richard Brabec se nechal v Poslanecké sněmovně slyšet, že na Šumavě možná bude vše zachování hodné chráněno až za padesát či sto let. Je pozoruhodn­é, že ministr chce svůj pozitivní návrh prakticky anulovat odsunem do tak vzdálené budoucnost­i a úspěch u voličů přenechat dalším generacím politiků. Hlavní však je, jestli tu s tímto přístupem ještě nějaká vzácná příroda po desetiletí­ch vůbec zbude. Přitom výlety na její nejkrásněj­ší místa chtějí zažít už dnešní turisté a jejich děti. Nevzdává se tak zbytečně ministr voličsky atraktivní ambice chránit to, co si ochranu bezvýhradn­ě zaslouží?

Stejně tak si podle zmíněného průzkumu dnešní turisté nepřejí v národních parcích živelnou zástavbu poškozujíc­í ráz krajiny, právě tak jako rozprodává­ní státních pozemků bohatým zájemcům, které by k zastavění malebné krajiny vedlo. Případným develo- perským choutkám by sněmovna měla dát červenou a stavební pravidla v zákoně naopak zpřísnit. Voliči budou jistě zvědaví, kteří poslanci budou navrhovat opak.

Není rozumné dívat se na aktuální novelu zákona o ochraně přírody jen jako na řešení sporu o Šumavu, který se vede mezi vědci, místními lidmi, ekology a developery. Jde o koncepční rozhodnutí, které může dlouhodobě přinést milionům lidí nádherné zážitky z naší nejvzácněj­ší přírody a zároveň zvýšit životní úroveň obyvatel ve všech čtyřech našich národních parcích. Z mnoha národních parků světa je totiž potvrzeno, že turisté přijíždějí­cí za divokou přírodou do nich přinášejí podstatně víc peněz a hlavně trvaleji než dřevorubci a developeři, jejichž peníze odtečou z národního parku jinam a poškozená krajina už pak návštěvník­y tolik neláká.

Z mnoha národních parků světa je potvrzeno, že turisté přijíždějí­cí za divokou přírodou do nich

přinášejí podstatně víc peněz a hlavně trvaleji než

dřevorubci a developeři

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia