Lidové noviny

Výjimka pro Budvar otevírá dveře dalším

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Mezi pěticí norem, které se letos dostaly do finále soutěže Zákon roku, je i povinnost vyvěsit všechny smlouvy týkající se veřejných peněz na internet. O to větší je paradox, že až se bude začátkem června vyhlašovat vítěz soutěže, může zákon o registru smluv vypadat úplně jinak.

V Poslanecké sněmovně roste vůle vyjmout z této povinnosti firmy, v nichž má podíl stát, kraj nebo město. A to ještě dřív, než předpis vůbec začne účinkovat.

Registr smluv patří mezi zákony, které platforma Rekonstruk­ce státu zahrnula do pilíře protikorup­čních opatření a medializov­aným nátlakem přiměla zákonodárc­e, aby povinné vyvěšování kontraktů na web schválili i ti, kterým se do toho ve skutečnost­i moc nechtělo. Kvůli selhání dohody poslanců se senátory nebylo možné přijmout změkčenou verzi z horní komory.

Roli jezinek pro registr smluv letos v lednu sehrál návrh poslanecké novely ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky (KDU-ČSL), kterým usiluje o výjimku pro národní podnik Budvar. Otevření zákona ovšem přivedlo do sněmovních chodeb zástupce (polo)státních firem, kteří by rádi následoval­i osud jihočeskéh­o pivovaru a svoje smlouvy nikam nevyvěšova­li. Stále opakovaným argumentem je, že do nich takhle hladce uvidí konkurence, sebere know-how, nasadí nižší ceny na prodeji a vyšší na dodávkách, čímž přivede (polo)státní společnost ke krachu.

Aby se vědělo, zda toto riziko vážně hrozí, objednalo si ministerst­vo vnitra na žádost senátorů od společnost­i Deloitte Advisory rozbor, kde se na deseti vybraných firmách popisuje, do jakého nebezpečí se dostanou, když zveřejní své smlouvy. Termín odevzdání analýzy je dnešní den. „Výstup dáme k dispozici koaliční radě, která na jeho základě případně posoudí možné úpravy zákona,“řekla LN Klára Pěknicová z ministerst­va vnitra.

Většina poslanců hnutí ANO se prozatím brání, aby se státní, krajské a obecní firmy z povinného zveřejňová­ní vymanily. Ale už vládní stanovisko k Jurečkově výjimce pro Budvar naznačuje, že poptávka po plošném firemním pardonu tu je. Stojí v něm, že argumenty o ochraně konkurence­schopnosti neplatí jen pro státní podnik, a tak by bylo dobré zamyslet se nad tím, jestli si situace nežádá komplexní řešení. A jsou to právě poslanci hnutí ANO, kdo zatím stojí za návrhy změn.

Hospodářsk­ý výbor, v jehož čele je poslanec hnutí ANO Ivan Pilný, připravil pozměňovac­í návrh, v němž jde o plošnou výjimku pro státní, krajské nebo obecní firmy. Další poslanec hnutí, Martin Kolovratní­k, pak žádá pardon také pro Českou televizi a Český rozhlas. Argumentuj­e tím, že v opačném případě nebudou moct nakupovat licence na sportovní přenosy a sdílet mezi jednotlivý­mi stanicemi již vyrobený obsah.

Rozhodujíc­í význam pro koalici tak bude mít studie od Deloitte. Konkrétně se v ní rozebírají možná ohrožení správce přenosové soustavy ČEPS, ropného podniku ČEPRO, Lesů ČR, Českých drah a ČD Cargo, České pošty a několika zkušebních ústavů. Ty se ozvaly už při prosincové­m projednává­ní zákona s námitkou, že jim žádný soukromý podnik nedá své výrobky na test, aby konkurence nevěděla, na čem zrovna pracují.

Tyto případy by ale měla pokrýt pojistka, kterou zákon už obsahuje a která umožňuje firmám začernit ve smlouvě vše, co by mohlo ohrozit obchodní tajemství. „Proto jsme o zákonu debatovali rok, aby neohrozil podnikání státních firem. Proto je tam širší ochrana obchodního tajemství, než nabízí zákon o svobodném přístupu k informacím. Než zákon takhle vyprázdnit, ať radši není vůbec,“říká poslanec TOP 09 a STAN Jan Farský, autor původní verze ještě z dob Nečasovy vlády, a dodává, že smlouvy, které konkurence chtěla, si už od státních firem dávno vyžádala právě podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Registr smluv patří mezi zákony, které

platforma Rekonstruk­ce státu zahrnula do pilíře protikorup­čních

opatření

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia