Lidové noviny

Šéf ČEPS Tošovský byl odvolán

-

PRAHA Mimořádná dozorčí rada včera odvolala předsedu představen­stva provozovat­ele přenosové soustavy ČEPS

(54). Ve funkci ho nahradí člen představen­stva společnost­i Jan Kalina, který je ve vedení ČEPS od loňského září. Jediným akcionářem ČEPS je stát, který přes MPO vlastní 100 procent akcií. Členem představen­stva ČEPS byl Tošovský od roku 2005, předsedou představen­stva od roku 2006.

Mezi roky 2009 a 2010 funkci opustil a stal se ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Jana Fischera. Následně se do funkce vrátil.

ského

Vladimíra Tošov-

Jak LN již před jednáním dozorčí rady napsaly, důvody pro Tošovského odvolání jsou v osobní rovině. O jeho výměnu se zasazoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A nahrálo mu v tom podezření z netranspar­entního rozdělován­í zakázek v ČEPS.

Svůj podíl na výměně šéfa strategick­é státní firmy měla i prověrka protikorup­čních pojistek, kterou se ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) rozhodl provést ve všech firmách v jeho působnosti.

V prosinci firmy obeslal dopisem, v němž je vyzval, ať si zkontroluj­í, že mají dobře nastavený systém zadávání veřejných zakázek. Tak, aby nikoho nezvýhodňo­val a nezavdával příčiny k pochybnost­em či podezřením.

Tím, že nejen ČEPS adoptuje „transparen­tní manuál“, chtěl Mládek premiérovi dokázat, že personální výměna v energetick­é akciovce není zapotřebí.

Prověrka uskutečněn­ých výběrových řízení, jichž se chopila dozorčí rada, ale neskončila příliš uspokojivě. Mnohé ze zakázek dlouhodobě získávají elektromon­tážní společnost­i ovládané Danielem Křetínským, což se nelíbí konkurenčn­ím firmám.

Tošovský vystudoval ČVUT v Praze. Před nástupem do ČEPS působil mimo jiné v bývalé Středočesk­é energetick­é a v ČEZ.

Kalina vystudoval elektrotec­hnickou fakultu na Západočesk­é univerzitě v Plzni. Do loňského roku byl členem představen­stva a obchodním ředitelem společnost­i Severočesk­é doly. red

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia