Lidové noviny

Platy rostou, ale cizinu nedoháníme

- VLADIMÍR KALÁB

PRAHA Ve zdejší kotlině jsou na tom Češi s průměrnými výdělky dobře. Inflace zanedbatel­ná, příjmy lidí rostou. Ale jen co Čech vycestuje přes západní hranici, je ještě chudším příbuzným, než byl před třemi lety. Vyplývá to z porovnání průměrných příjmů, které zpracovala organizace vyspě- lých zemí OECD. Nejnovější údaje má k dispozici za rok 2014.

Dlouhodobě se z nejvyšších průměrných výdělků těší Švýcaři, Norové a obyvatelé Lucembursk­a. Již v roce 2011 byly mzdy ve Švýcarsku více než pětinásobn­ě vyšší ve srovnání s výdělky v Česku. V roce 2014 se poměr dokonce zvýšil na šestinásob­ek. Jednak kvůli tomu, že mzdy ve Švýcar- sku vzrostly za tuto dobu o tři procenta, jednak vlivem zásahu České národní banky.

Na vině slabá koruna

V listopadu 2013 totiž spustila zdejší centrální banka devizové intervence, které oslabily českou měnu vůči euru. Při přepočtu na koruny tak vzrostla nejen hodnota výdělků v ostatních zemích vy- jádřená v eurech, ale i v dolarech. Nebo švýcarskýc­h francích – výdělky ve Švýcarsku vyjádřené v české měně tak za čtyři roky stouply o 17 procent.

V případě Řecka, kde za stejnou dobu průměrné příjmy v eurech klesly o desetinu, pokles při přepočtu na české koruny nenastal. Slovenské příjmy pak byly vyšší než české.

Přepočet na české koruny jsme použili pro názornější představu o velikosti mezd v různých zemích i s rizikem zkreslení kvůli oslabení koruny v roce 2014.

Přehled platů může zároveň sloužit jako varování před ukvapeným přijetím eura. Znamenalo by podstatné zdražení zboží, české mzdy by se ale neměly z čeho skokově zvednout.

Průměrné měsíční mzdy v některých zemích českýma očima

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia