Lidové noviny

Není v mé moci stavbu zakázat

-

RADEK KLÍMA PRAHA 5 Naše městská část patří mezi největší v hlavním městě a je jednou z nejatrakti­vnějších lokalit Prahy vůbec. Dosavadní výstavba je zde začleňován­a tak, aby byl v co největší míře zachován prostor pro zeleň, parky, dětská hřiště a chráněná přírodní území.

Nová výstavba obecních bytů v současné době neprobíhá. Velký rozvoj však zaznamenal­a výstavba bytových domů v soukromé sféře – Praha 5 se řadí k obvodům, kde bylo postaveno nejvíce bytů v absolutníc­h číslech. Povolení k jejich výstavbě dává stavební úřad – a ten stavbu musí povolit, pokud záměr splňuje jeho požadavky. Stavební úřad je součástí státní správy, která je vázaná zákony a vyhláškami, není proto možné, aby úředníci zohledňova­li „osobní“názory. Stavební úřad nepodléhá samosprávě, to znamená voleným představit­elům obce. V praxi z toho plyne, že coby starosta sice se stavbou nemusím souhlasit, ale není v mé moci, abych její výstavbu u stavebního úřadu „zakázal“.

Občané se mohou zapojit

Praha 5 úzce spolupracu­je s občanskými sdruženími na obnově osady Buďánka. Nedávno jsme také vyzvali občany k participac­i na soutěžním workshopu Na Pláni, na urbanistic­ké studii sídliště Barrandov a na urbanistic­ko-architekto­nické studii Motolského údolí.

Ve spolupráci s občany tak chceme určit hlavní problémy území a směr rozvoje řešených lokalit, včetně podoby veřejného prostoru, objemového řešení, principů regulace, začlenění nových staveb, a nastavit pravidla pro další výstavbu.

Studie budou metodickým podkladem při posuzování záměrů investorů a developerů a podkladem pro územní rozhodován­í, což se týká zejména stavebního úřadu. Budou také podkladem pro případnou změnu pražského územního plánu, eventuálně pro nový metropolit­ní plán.

Galerie představuj­e plány

Je také důležité seznamovat veřejnost s plánovaným rozvojem městské části a se záměry a realizacem­i investorů a developerů v Praze 5. Otevřeli jsme proto galerii, která bude celoročně seznamovat veřejnost s řadou významných rozvojovýc­h území a potenciále­m městské části.

„Pětka“má aktuálně ve své správě 1117 bytů, v nichž je pro všechna katastráln­í území stanoveno jednotné nájemné. Za bytovou jednotku standardní kvality o rozloze 100 metrů čtverečníc­h zaplatí její nájemci 11 948 korun měsíčně.

 ?? Starosta Prahy 5, TOP 09 ??
Starosta Prahy 5, TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia