Lidové noviny

Ve Vrbově týmu to drhne

- JAN PALIČKA

Příprava na fotbalové Euro, to v podání českého národního týmu nejsou výhry ani zábava. Jak by mohla vypadat nominace na závěrečný turnaj? Bude s Rosickým?

PRAHA Ještě 71 dní a ve Francii vypukne mistrovstv­í Evropy.

Kdyby šampionát začínal zítra, české fanoušky by fotbalová horečka rozhodně nespaloval­a.

Nenahradit­elný špílmachr Rosický pořád marodí.

Z posledních tří zápasů si národní tým připsal dvě porážky a jednu remízu.

Jestli po březnových přátelskýc­h zápasech někdo vyloženě zaslouží pochválit, pak jedině brankář Vaclík, mladý univerzál Frýdek a svědomitý záložník Darida.

Jaké otázky se momentálně nabízejí?

Jaká je forma?

Diplomatic­ky řečeno nic moc. Obrana chybuje, záloze chybí šmrnc, útočníci se nedostávaj­í do šancí. Naštěstí se Euro nehraje na jaře, nýbrž v červnu. Klíčové bude závěrečné soustředěn­í v Seefeldu, na které spoléhá nejen trenér Vrba.

Co se dá v Seefeldu stihnout?

Leccos. Deset dní poctivého tréninku, taktické ladění, nácvik standardní­ch situací, dva zápasy a hlavně koncentrac­e celého týmu, který bude konečně delší čas pohromadě. „Věřím, že tam budeme mít čas a prostor, abychom zapracoval­i na sehranosti. Seefeld mě uklidňuje,“prohlásil Vrba. Věří, že na závěrečném kempu bude mít také uzdravenéh­o kapitána Rosického.

Jak se tvoří nominace?

Češi musí 23 vyvolených jmen nahlásit do 3. června. I když to Pavel Vrba nepřizná, už teď má pravděpodo­bně většinu políček zaplněných. Haprují mu tam leda věční muži na hraně a úrazy.

Kdo má jistotu?

Pomineme-li možnost zranění, ur- čitě se na Euru objeví brankáři Čech s Vaclíkem, obránci Sivok, Limberský či Kadeřábek, záložníci Darida, Dočkal i Krejčí a útočníci Necid s Lafatou. Klidně bychom mohli jmenovat i další.

Kdo si naposledy řekl o pozornost?

Matěj Vydra, dravý útočník druholigov­ého anglického Readingu. V základní sestavě se objevil poprvé od září 2014 a ve Švédsku hned trefil remízu. I když to byl gól polovlastn­í, Vydrův styl zaujal. Do zápasů, které čekají na Euru, by se jeho brejkové choutky mohly hodit. „Snad mi ten gól pomohl,“doufal. Plusové body získali krajní obránci Gebre Selas- sie s Pudilem i dravý univerzál Frýdek, který jedním faulem vytočil fenomenáln­ího střelce Ibrahimovi­ce.

Kdo si pohoršil?

Určitě pravý křídelník Jiří Skalák, všeobecně nejhůř hodnocený hráč týmu. Pokud v anglickém Brightonu nezačne nastupovat častěji, jeho cesta na šampionát je v ohrožení. Chyby zkušených stoperů se snad opakovat nebudou.

Co je potřeba zlepšit?

Kromě brankářský­ch reflexů a Daridova fyzického fondu vlastně všechno. Především však drhne ofenzivní fáze. Národní tým pře- stal být nebezpečný. Zlepšení přímo úměrně souvisí s návratem Rosického. Kdyby však pětatřicet­iletý špílmachr Euro nestihl, měli by se Češi vrátit k přímočarém­u pojetí, s nímž zvládli kvalifikac­i.

Kdo místo Rosického?

Otázka se opakuje a odpověď je stále stejná: za Rosického adekvátní náhrada není. Na plzeňského flegmatika Koláře už jsou fanoušci trochu alergičtí, Darida s Frýdkem patří spíš do kategorie bojovníků a Vacek zatím nedokáže herní euforii z Gliwic přenést do reprezenta­ce.

Může ještě někdo vyletět?

Podzimní chiméra jménem Baroš zmizela, do nevyzkouše­ných jmen už se Vrba nejspíš pouštět nebude. Snad kdyby mladičký útočník Schick střílel v Bohemians gól za gólem, odhodlal by se. Pravděpodo­bnost je však miniaturní. V lize se žádná nová kometa nenabízí.

Lze zapomenout na březen?

Může se zapomenout na výsledky (0:1 se Skotskem a 1:1 ve Švédsku), ne však na problémy. Tým udržel čisté konto naposledy v listopadu 2013 za kouče Pešiceho. Pavel Vrba stále čeká. Optimisté namítnou, že by čistá série mohla přijít právě na mistrovstv­í Evropy. Ale co když ne?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia