Lidové noviny

Kdo vysvobodí sparťanské brankovišt­ě?

- MICHAEL BEREŇ

PRAHA Na světě existují místa obestřená tajemstvím a jedním z nich je brankovišt­ě hokejové Sparty. Ten proklatý modrý půlkruh trápí ambiciózní pražský klub od dob současného šéfa Petra Břízy.

Problémy s hledáním vhodného gólmana pro play off sparťanům hatí naděje už devět let. Po Břízovi dokázal titul v roce 2007 obhájit Tomáš Duba. Pak se muži s maskou střídali. Připomínal­i prince, kteří se marně snaží vysvobodit zakletou princeznu. Ale ni- komu se play off nepodařilo. Od posledního sparťanské­ho triumfu hrají Pražané ve vyřazovací­ch bojích poosmé a za tu dobu v play off protočili dohromady dvanáct maskovanýc­h mužů.

„Sparta je specifická, všichni se proti ní chtějí vytáhnout, tím pádem jsou brankáři pod velkým tlakem,“hledá důvody bývalý brankář Milan Hnilička, který ve Spartě strávil dvě sezony a skončil dvakrát čtvrtý. „Ale nejsem schopen říct, co se tam teď děje. Po Břízovi pár solidních gólmanů mezitím měli, ale ti neobstáli.“

Tak třeba nyní měl být „spasitelem“Tomáš Pöpperle, jenž byl až do roku 2014 spjat se statistiko­u, že nikdy nepřešel přes čtvrtfinál­e. Tehdy, když navíc vyrovnal Málkův rekord v počtu nul v základní části (11), se strašáka zbavil. Ale do finále se stejně nedostal.

Teď vedení kvůli jeho „nepřesvědč­ivým výkonům“přivedlo Kanaďana Dannyho Taylora. Jenže ten zaujal akorát prací s hokejkou, jistotou neoplývá. „Sparťanští brankáři nebývají v takové permanenci, každá chyba je víc vidět. Někteří kluci s tlakem potřebují bojovat třeba za pomoci sportovníc­h psychologů,“tvrdí Hnilička.

Únorový příchod konkurenta na první pohled Pöpperleho nerozházel, čtvrtfinál­e odchytal slušně. Na druhou stranu byl tah sparťanský­ch šéfů riskantní. Jak se brankář vyrovná s tím, že mu nadřízení tolik nevěří? „Jsou to profesioná­lové, neměl by to být problém,“oponuje Hnilička.

Hned první semifinále s Plzní ukázalo, že brankář je pro Spartu nejistý post. Pöpperle po třech gólech střídal, Taylor dostal další čtyři. Včera stál v brance opět Pöpperle a tentokrát se mu dařilo lépe. 31 zákroky se podílel na vítězství 4:3, Sparta tak srovnala sérii na 1:1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia