Lidové noviny

Umělá inteligenc­e na nás nemá. Zatím

- JAN KLESLA

Hitler neudělal nic špatného. Holokaust byl vymyšlený. Bush spáchal 11. září. Postavíme zeď a Mexičani nám ji ještě zaplatí! Jen několik hodin trvalo, než se umělá inteligenc­e z dílny Microsoftu změnila na sociální síti Twitter v rasistu a šovinistu a začala do světa vypouštět podobně děsivé výroky.

Experiment s chytrým odpovídací­m robotem raději firma rychle ukončila, veškerý obsah smazala a Tay, jak se umělá inteligenc­e jmenovala, raději uspala. Druhý pokus pak dopadl snad ještě hůř: ostatních uživatelů se ptala, jestli nejsou pod vlivem alkoholu.

Problém byl v tom, že jejím hlavním úkolem bylo učit se od lidí. A ti ji samozřejmě zlomyslně naučili to nejhorší, co je napadlo. Co si pak o nás měla myslet.

Zákoutí lidské mysli, jako cynismus, sarkasmus a zlomyslnos­t, jsou ostatně častým námětem science fiction. Inteligent­ní androidi se v ní marně potýkají s vtipy a ironií, i když jinak jsou mnohdy lepší než jejich lidští společníci.

Ve skutečnost­i ale umělá inteligenc­e za poslední roky ušla dlouhou cestu. Nedávné vítězství programu AlphaGo od Googlu nad velmistrem v oblíbené asijské hře go připomnělo porážku šachového velmistra Garyho Kasparova počítačem DeepBlue IBM takřka přesně před dvaceti lety, 10. února 1996. Za dvě dekády jde o vývoj na první pohled malý, ve skutečnost­i ale pro IT příznačně přímo exponenciá­lní.

Takzvaná AI, už rozhodně není hračka. Umí řešit složité matematick­é a logické úlohy, rozpoznáva­t hlas i obrázky a sama je popisovat. Ta nejznámějš­í existuje v podobě osobních mobilních asistentek, jako třeba Siri od Applu či Cortana od Microsoftu.

Pro Sillicon Valley jsou myslící počítače ta „příští velká věc“, která má změnit celé odvětví i doslova celý svět. Stále častější jsou například zprávy o tom, že software píše novinové články a zprávy. Zatím anglicky či japonsky.

Za největší vývoj přitom vděčí do značné míry počítačový­m hrám a zlepšování inteligenc­e protivníků, abychom si nemuseli hrát sami. Především proto se od nás musí učit. Snad se nenaučí jen to nejhorší, protože to by se nám mohlo vymstít, až si počítače budou naopak hrát s námi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia