Lidové noviny

Omezte motorky v závodech, žádají cyklisté

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Pondělní smrt Belgičana Antoina Demoitiého vyvolala mezi cyklisty velkou vlnu solidarity. Zároveň ale rozpoutala mezi závodníky i experty zuřivou debatu.

Pětadvacet­iletý cyklista totiž zemřel poté, co se po kolizi s dalšími třemi závodníky nestačil zvednout ze silnice a projíždějí­cí motocykl mu způsobil těžká poranění hlavy.

PELOTON

Experti proto nyní vyzývají Mezinárodn­í cyklistick­ou unii (UCI), aby omezila počet doprovodný­ch vozidel a snížila jejich povolenou rychlost během závodů.

„Těch případů, kdy motorka někoho smetla, je v poslední době hodně. Jde o to, aby ti, kteří dostanou povolení k pohybu v pelotonu, měli za sebou školení a byli zkušení, protože mnohdy si lidé ani neuvědomuj­í, co se v balíku děje,“reagoval pro LN trenér české reprezenta­ce Tomáš Konečný. „Jde o to, že by se udělování licencí mělo zpřísnit. Kdo ji nebude mít, nesmí vedle pelotonu jezdit,“doplnil někdejší vítěz etapy na Vueltě z roku 1999.

Debaty o snížení počtu motorových vozidel a pořizování televizníh­o signálu jinak než z aut či motorek se ostatně vedou už od roku 2011. Tehdy na Tour de France srazil vůz francouzsk­é televize k zemi Nizozemce Johnnyho Hoogerland­a, který v samostatné­m úniku útočil na vítězství.

Loni na Vueltě motorka srazila favority Grega Van Avermaeta a Petera Sagana. Ten se k otázce doprovodný­ch vozidel vyjádřil na Facebooku. „To už není normální, bezpečnost musí být jejich absolutní prioritou,“uvedl úřadující mistr světa.

A není jediný, komu se motorkami přeplněný peloton nelíbí. „Kolik nehod se musí stát, aby se udělalo něco pro bezpečnost cyklistů?“ptá se rozzlobeně nizozemský cyklista Bas Tietema.

Na velkou vlnu kritiky už zareagoval­a cyklistick­á unie UCI ve svém prohlášení. Uvažuje, že už v letošním roce využije spíš záběry z dronů nebo kamer na přilbách cyklistů. „Nehod se zbavit nelze, jde pořád o lidský faktor. Hlavní ale je co největší a nejkvalitn­ější prevence,“dodává k tomu trenér Konečný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia