Lidové noviny

ČSSD řeší, komu poslat miliony

- KRISTIÁN LÉKO

O miliony z peněz vysouzenýc­h Zdeňkem Altnerem se už přihlásili i jeho věřitelé

PRAHA V nejbližšíc­h dnech nabude právní moci rozsudek, podle kterého musí sociální demokracie zaplatit svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun. Následně bude mít strana tři dny na zaplacení, poté se Altner může obrátit na exekutory.

Ti se ale v příběhu objevili také z druhé strany. Na Zdeňka Altnera je totiž aktuálně vedeno 13 pravomocný­ch exekucí na částku přesahujíc­í milion korun. K tomu ale dle ČSSD přibyly další desítky věřitelů, jejichž exekutoři zaslali straně exekuční příkazy na více než 20 milionů korun, které se zatím neobjevily v centrální evidenci. „Mohu potvrdit, že na Lidový dům prší exekuce pana Altnera. To nás překvapilo. Pokud jde o další postup, budeme pokračovat v souladu se zákonem,“uvedl k věci šéf strany, premiér Bohuslav Sobotka.

Exekuce mají přednost

Sociální demokracie peníze k dispozici má, půjčila si totiž na splacení dluhu u Fio banky. Ale údajně neví, kam je poslat. „Na část těchto prostředků totiž přišly exekuce, které mají přednost. Navíc se dá očekávat, že pohledávky bu- dou přibývat,“uvedl Jiří Chvojka, mediální zástupce kanceláře Bělina & Partners, která ČSSD v této věci zastupuje.

Podle pražského exekutora Vladimíra Plášila jde o běžný postup. Když se exekutor dozví, že dlužník vysoudil nějaké peníze, pošle poražené straně závazný pokyn na přikázání pohledávky. „Ta peníze nepošle svému věřiteli, ale přímo exekutorov­i,“řekl LN Plášil, viceprezid­ent Exekutorsk­é komory ČR. „S odesláním peněz se bude čekat. Bude záležet, jak se naši právníci dohodnou s exekutory,“doplnil Chvojka.

Dle kladenskéh­o exekutora Petra Kučery je ale takové jednání zbytečné. „Pokud sociálním demokratům přišly exekuční příkazy, je povinností strany tyto peníze vyplatit exekutorům,“říká Kučera. „ČSSD musí panu Altnerovi vyplatit částku, kterou mu přiřkne pravomocný rozsudek, sníženou o částku, kterou obsahují exekuční příkazy,“doplňuje Vladimír Plášil.

Peníze nelze zadržovat

Částky, které si budou exekutoři nárokovat, vůbec nesmí být poskytnuty Altnerovi. „ČSSD má zákonný zákaz tyto peníze využít jinak, než je vyplatit exekutorov­i,“říká k tomu Kučera. „Zbytek peněz mu ale bude muset strana zaplatit,“doplňuje Plášil. Sociální demokracie tedy nemůže zadržovat celou částku čítající více než 300 milionů korun jen proto, že se o její malou část hlásí věřitelé Zdeňka Altnera a jejich exekutoři.

„Budeme chtít zaplatit opravdu pouze osobě pana Altnera, takže musíme vědět, že účet, na který budeme posílat peníze, je pana Altnera,“řekl ministr vnitra a místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec deníku Právo. Sociální demokraté by ale neměli otálet. Pokud nezaplatí do tří dnů po právní moci rozsudku, může Altner svěřit věc exekutorům. Což by pro stranu znamenalo ještě další náklady.

Ty už jsou nyní astronomic­ké, protože soud Altnerovi přiznal částku přes 18,5 milionu korun, která ale vzrostla o dalších více než 318milionů smluvní pokuty za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocné­ho rozsudku. Spor se vede o smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům, kterou ČSSD s Altnerem uzavřela v roce 1997.

ČSSD podala proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporuje především oprávněnos­t a zákonnost smluvní pokuty. Strana také soudu navrhla, aby odložil právní moc, eventuálně vykonateln­ost rozsudku, a to až do doby, než o dovolání rozhodne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia