Lidové noviny

Kandidáti socialistů si připlatí

- MARTIN SHABU

Nejstarší strana v Česku hledá cesty, jak se popasovat s obřím dluhem. Její předseda Bohuslav Sobotka už avizoval, že si hlouběji do kapsy sáhnou i kandidáti v podzimních volbách.

PRAHA Až dosud počítali sociálněde­mokratičtí politici, kteří se chtějí ucházet o post senátora, že ze stranické kasy dostanou na kampaň po čtyř stech tisících korunách. Po soudním verdiktu z minulého týdne, kdy strana musí zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, se však příspěvek sníží.

„Ještě před Altnerem se počítalo s tím, že kandidát dostane od strany 400 tisíc korun a na transparen­tní účet sám vloží jako minimum 100 tisíc korun. Na grémiu jsem slyšel, že místo 400 tisíc korun od strany by měl dostat kandidát jen 350 tisíc,“řekl LN Petr Vícha, předseda senátorské­ho klubu ČSSD. Kdo bude chtít nákladnějš­í kampaň, bude si muset připlatit. Strana chce v senátních volbách nasadit vlastní či společné koaliční kandidáty ve všech 27 obvodech. Úspora jen tohoto opatření vyjde na více než milion korun.

V sobotu po zasedání ústředního výkonného výboru strany o nutnosti větší finanční angažovano­sti hovořil také Sobotka. „Počítáme s větší aktivitou kandidátů. Tedy s tím, že kandidáti ve svém vlastním zájmu poskytnou finanční prostředky ze svých zdrojů, takže by měli dorovnat to, co jsme zkrátili z hlediska centrálně poskytovan­ých dotací,“uvedl.

Úspory podle předsedy Senátu Milana Štěcha automatick­y nemusí snížit úspěch ve volbách: „Menší objem peněz nakonec nemusí být na výsledku voleb znát, pokud ho kandidáti nahradí osobní aktivitou.“

Zpět do ulic

Strana musí kromě Senátu zabojovat i v krajských volbách. Lídr ústecké kandidátky a poslanec Jaroslav Foldyna v důsledku škrtů počítá s větším osobním nasazením. „My bychom chtěli mít po volbách okolo 20 zastupitel­ů. Kandidáti na předních příčkách v minulosti dávali mezi 30 až 50 tisíci korunami. Musejí jít do osobní kampaně. Nebude to za ně dělat agentura, jak jsme zažili v minulých volbách,“upozornil LN Foldyna. Podle něj tak ubude inzerce, billboardů a hostesek.

„Když vzpomenu na kampaň s Jiřím Paroubkem, při níž tekla oranžová barva po ulicích, měl jsem z toho špatný pocit. Byly to ohromné náklady, ale efekt, který se od toho očekával, se stejně nedostavil,“zavzpomína­l Foldyna.

Vyšší odvody pro stranu

Na sobotním jednání Foldyna navrhl, aby se na umoření dluhu podíleli také zákonodárc­i a straníci, kteří sedí v dozorčích radách státních firem. Sociálněde­mokratičtí ústavní činitelé už dnes platí roční stranický příspěvek ve výši 50 tisíc korun. „Navrhl jsem, aby poslanci, senátoři a členové dozorčích rad platili o 20 procent více. Okresní výbor ČSSD v Děčíně tuto variantu podpořil,“uvedl severočesk­ý poli- tik s tím, že se o návrhu bude jednat v poslanecké­m klubu.

V navýšení příspěvku pro stranu nevidí problém ani jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ostatně už dnes mají tamní kandidáti pro krajské volby povinnost přispět minimálně 20 tisíci korunami. „Podle toho, nakolik se pokrátí centrální peníze, se pak budeme zabývat i případným zvýšením svého příspěvku,“řekl LN Zimola. Podle jeho slov ještě před aférou s Altnerem počítali s příspěvkem na kampaň ze stranické centrály okolo 1,5 milionu korun.

Úspory se dotknou i zaměstnanc­ů Lidového domu. Letos podle předsedy Sobotky skončí 22 lidí v centrále ČSSD, v některých okresech strana zkrátí úvazky svých manažerů a dojde i na úspory v nájmech stranickýc­h kanceláří.

Celkem hodlá sociální demokracie letos ušetřit až 55 milionů korun. Kvůli obřímu dluhu si nicméně bude muset vzít úvěr u Fio banky. „Po panu Paroubkovi a panu Tvrdíkovi nám zůstal poměrně velký dluh, takže si myslím, že s tím už máme zkušenosti a že to strana zvládne,“neklesá na mysli šéf senátorské­ho klubu Vícha.

 ?? (vlevo) v politickém grémiu prošly. Na snímku po sobotním jednání je spolu s místopředs­edou pro hospodařen­í také místopředs­edkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. FOTO ČTk ?? Úsporné návrhy Martina Starce
(vlevo) v politickém grémiu prošly. Na snímku po sobotním jednání je spolu s místopředs­edou pro hospodařen­í také místopředs­edkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. FOTO ČTk Úsporné návrhy Martina Starce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia