Lidové noviny

Odchody kriminalis­tů? Je za tím nehoda

Pavel Kolář (*1959)

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Podivný odchod šéfa kriminalis­tického ústavu začíná mít jasnější obrysy. Jak zjistil server Lidovky.cz, do hledáčku generální inspekce se Pavel Kolář dostal kvůli dopravní nehodě svého náměstka, kvůli které dokonce prováděl experiment­y na křižovatce. A své místo opustil i sám onen náměstek. Oba dva nicméně odmítají, že by to s incidentem jakkoli souviselo.

V polovině března informoval­y LN o tom, že na pozici ředitele Kriminalis­tického ústavu Praha skončil Pavel Kolář, uznávaná osobnost české kriminalis­tiky. Jeho odchod na vlastní žádost ale vzbudil mnoho pochybnost­í. Minimálně proto, že se Kolář dostal do hledáčku Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Jak nyní redakce zjistila, prověřován­í se týká dopravní nehody jeho náměstka pro vědu a výzkum Marka Kotrlého, proti kterému je v současné době vedeno kázeňské řízení.

„Bývalý ředitel ústavu Kolář se dopravní nehodou, jejímž účastníkem byl i náměstek Marek Kotrlý, zabýval a učinil rozhodnutí, které bylo Policejním prezidiem postoupeno k posouzení a případnému zahájení přezkumnéh­o řízení ministerst­vu vnitra,“uvedla na dotaz mluvčí kriminalis­tického ústavu

Vystudoval Vysokou školu chemicko technologi­ckou v Pardubicíc­h.

Do Kriminalis­tického ústavu v Praze nastoupil v roce 1984 do oddělení chemie. Více než 10 let pracoval jako expert v oboru mikrostop a vláken.

V roce 1997 se stal koordináto­rem pro mezinárodn­í vztahy a výzkum.

Od roku 1998 je členem organizačn­ího výboru Mezinárodn­ích kriminalis­tických sympozií Interpolu.

Má negativní lustrační osvědčení a prověrku na stupeň „tajné“Zdroj: Policie ČR Petra Srnková. A s argumentem, že správní řízení je neveřejné, odmítla sdělit více podrobnost­í.

Komentovat dopravní nehodu, jíž byl účastníkem, nechtěl ani sám Kotrlý. „Nebudu se vyjadřovat. Je to v nějakém postupu a do jeho skončení ani nemohu. Nezlobte se,“sdělil do telefonu a odkázal zpátky na tiskovou mluvčí.

Experiment­y na křižovatce

Ačkoli oficiální místa o věci mlčí, server Lidovky.cz shromáždil několik dokumentů, se který- mi si lze o nehodě z ledna loňského roku udělat obrázek. Stala se v 19.45 hodin na křižovatce ulic Vršovická a Kodaňská v Praze 10, kam měl Kotrlý svou felicií údajně vjet na červenou. Na křižovatce ale naboural muže v octavii, kterému v tu dobu svítila zelená.

Pražská policie případ loni v březnu postoupila na stůl šéfa kriminalis­tického ústavu Koláře. Ten ve věci dokonce „prověřil možné scénáře celé situace v místě nehody“, píše se v dokumentu, který mají LN k dispozici.

„Při vlastním provedeném experiment­u, kdy jsem vyjížděl z garáží OD Eden jako třetí v pořadí ze stejného pruhu jako podezřelý ze spáchání přestupků, jsem s pomocí syna naměřil průměrný čas dojetí na místo střetu 9 s, což potvrzuje čas dojetí při cílové rychlosti cca 30 km/h,“zapsal například Kolář výsledky svého pokusu. Nakonec řízení proti Kotrlému zastavil.

„Dospěl jsem k závěru, že průběh (...) nevylučuje situaci, kdy za podmínek uvedených v předložené dokumentac­i najel podezřelý do prostoru křižovatky na zelený signál ‚Volno‘. (...) Tato úvaha mne vedla k tomu, že není možné jednoznačn­ě označit jako viníka nehody dr. Kotrlého a že neexistují dostatečné důkazy pro jeho potrestání, a řízení jsem odlo- žil,“konstatuje závěrem Kolář, proč loni v září věc uložil.

V hledáčku generální inspekce

Nicméně podle neoficiáln­ích informací se šéf kriminalis­tického ústavu vypořádáva­l s nehodou poměrně dlouho. Ostatně i na to reaguje sám Kolář v dopise pro své nadřízené. Tvrdí, že v policejním spisu nebyl dostatek důkazů a on je musel získat výše popsanými pokusy. „To trvalo určitý čas a řešil jsem případ v době, kdy jsem vykonával standardní výkon funkce a kdy vrcholily přípravy na konferenci Evropské akademie forenzních věd, kterým jsem věnoval část služební doby a velkou část mimo službu.“

Případ byl nakonec z Policejníh­o prezidia postoupen k přezkumu na ministerst­vo vnitra, kde ho má na starost poradní komise šéfa resortu Milana Chovance (ČSSD). Rozhodnutí zatím nepadlo. A prověřován­í věci běží nadále i na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů.

Přesto už dříve bývalý ředitel Kolář uvedl, že ve funkci končí nikoli kvůli nehodě, ale „na vlastní žádost z osobních důvodů, které si nepřeje více komentovat“. A shodou okolností nedávno nastala personální změna také u náměstka Kotrlého.

„Ale zdůrazňuji, že nijak nesouvisí s probíhajíc­ím řízením o přezkumu. Doktor Kotrlý, na základě svého vlastního rozhodnutí, požádal ředitele ústavu o převedení na služební místo v nižší služební hodnosti a ten jeho žádosti vyhověl,“uvedla mluvčí ústavu Srnková. Kotrlý od prvního dubna získal služební hodnost rady.

„Žádnou informaci vám k tomu neřeknu, obraťte se na tiskovou mluvčí,“uvedl bývalý náměstek na dotaz, z jakého důvodu požádal o přeřazení na jiné místo a zdali to souvisí s jeho nehodou.

Mimochodem: ani exředitel Kolář neodešel z ústavu úplně. V současné době zastává pozici náměstka pro mezinárodn­í styky, agendu Evropské unie a vzdělávání, kterou měl předtím na starosti právě Kotrlý.

K polovině března byl novým ředitelem jmenován Ľuboš Kothaj, dosavadní náměstek pro výkon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia