Lidové noviny

Tanec kolem flash disků účetního

Po přestávce se soud začne zabývat kauzou Oleo Chemical. Již nyní je jasné, že se obhájci snaží zpochybnit klíčový důkaz

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Kolotoč s kauzou Oleo Chemical se opět roztáčí. Pražský městský soud dnes zasedne a bude pokračovat v rozplétání případu petrolejář­ské společnost­i, v němž uvízlo deset vlivných právníků a podnikatel­ů v čele s lobbistou Ivo Rittigem. Jednání je plánované na dva týdny a k soudu mají dorazit zhruba dvě desítky svědků. Skupina trestně stíhaných osob se podle obžaloby provinila tím, že vyváděla peníze do karibské firmy Cokeville Assets a následně k šedé eminenci Rittigovi.

Období dvou měsíců od posledního konání soudního líčení, kterému předsedá Kateřina Radkovská, vyplnil spor o dva zmizelé flash disky. Na těchto nosičích byla data, která z účetní firmy Peskim (ta spolupracu­je s kanceláří MSB Legal patřící spoluobžal­ovaným advokátům a Rittigovým spojencům Karolíně Babákové a Davidu Michalovi, pozn. red.) vynesl Jaroslav Kubiska. To je klíčový svědek a zároveň finanční odborník.

Podle obhajoby fakt, že disky ve spisu nejsou, snižuje důvěry- hodnost Kubisky, který v případu svědčí proti zbytku obžalovaný­ch amá status spolupracu­jícího obviněného.

Jinými slovy obžalovaní se na tomto příběhu snaží ukázat, že policie a žalobci začali pochybovat o síle svých důkazů. A tak raději materiály shromážděn­é na datových nosičích ze spisu měli vyndat, aby se neprovalil­o, o jak slabou matérii se jedná.

Jenže reálná situace je komplikova­nější. Vývoj událostí byl podle zdrojů LN obeznámený­ch s vyšetřován­ím odlišný od verze nabízené obhajobou. Kubiska policii skutečně dva disky s interními materiály společnost­i Peskim poskytl. Vyšetřovat­elé si flashky vzali a obrátili se na kriminalis­tický ústav, aby z datových nosičů pořídil otisk. Poté je policie opět vrátila Kubiskovi, neboť je už nepotřebov­ala.

Z otisku dat, který pořídil kriminalis­tický ústav, si vyšetřovat­elé vytáhli jen dokumenty potřebné pro případ petrolejář­ské firmy a vložili je do spisu. Zbytek materiálů si policie nechala, neboť mohou souviset s případy, které jsou příbuzné Oleu Chemical – jde například o kauzu jízdenek pro praž- ský dopravní podnik, v níž figuruje rovněž Rittig a spol. Jako důvod pro tento postup se nabízí varianta, že detektivov­é ani žalobci nechtěli, aby jim obžalovaní v případu Oleo Chemical viděli pod ruce v jiných kauzách, které se zatím vyšetřují.

Dozorující státní zástupce Adam Borgula uvádí, že důkazem potřebným pro soud nejsou flash disky jako takové, ale příslušné materiály, které nosiče obsahovaly. Ty dle něho ve spisu figurují. „Obžaloba se o žádné důkazy ve formě flash disků neopírá a všechny navrhované důkazy včetně dokumentů v elektronic­ké podobě byly řádně zadokument­ovány,“napsal LN Borgula.

Ve stylu uplaceného informátor­a

Strategie obžalovaný­ch se ztracenými disky může být pokusem, jak případ znepřehled­nit.

„Tak spis se po dnešku značně zúžil, bo, jak ty říkáš, Žížalo ( fik- tivní twitterový profil postavy Žížala ze seriálu o lobbistovi Tondovi Blaníkovi, pozn. red.), flashky od Kubisky jsou out,“napsala například loni v prosinci právnička a obžalovaná Babáková na Twitter.

Letos v únoru Rittig na stejné sociální síti kritizoval vyšetřovat­ele Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) za zmizení disků. Příběh byl imedializo­vaný, na konci března se dostal i do večerních Událostí České televize.

Příběh s flash disky ale není z hlediska taktiky novinkou. Naopak je pokračován­ím strategie obžalovaný­ch, kterou uplatňují od vypuknutí soudu loni v prosinci. Základem obrany trestně stíhaných, které obhajují zkušení a protřelí advokáti, jako někdejší vrchní pražský žalobce Vlastimil Rampula, bývalý náměstek ministra spravedlno­sti z ODS Daniel Volák či prominentn­í pražský advokát Eduard Bruna, je nejen „rozmetat“postup policie a státních zástupců, ale i odvést pozornost od merita věci. Na konci minulého roku si vzali na mušku detektivy z protimafiá­nského útvaru vedeného Robertem Šlachtou. Po- dle Rittiga a spol. měli vyšetřovat­elé jednu z obžalovaný­ch – účetní Janu Šádkovou – za peníze „lámat“na svoji stranu, ať už coby informátor­a či spolupracu­jící obviněnou. Vyšetřovat­elé tak čelili podezření, že upláceli potenciáln­í svědkyni, která by podpořila policejní verzi případu.

Jenže podle zákona o policii mohou kriminalis­té při rozkrývání trestné činnosti využít k zaplacení informátor­ů zvláštní finanční prostředky. Případem se začala zabývat Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), podle jejíchž závěrů se vyšetřovat­elé žádného trestného činu nedopustil­i. „Nebyly zjištěny skutečnost­i, které by nasvědčova­ly spáchání trestného činu příslušník­em bezpečnost­ního sboru, a věc byla uložena,“řekla serveru Lidovky.cz mluvčí inspekce Radka Sandorová. Lze očekávat, že výše uvedené taktiky zamlžování a znepřehled­nění terénu budeme svědky i v příštích týdnech soudu kauzy Oleo Chemical.

Trestní stíhání a policejní manévry proti deseti osobám Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) spustil v září roku 2014. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Detektivov­é tehdy Rittiga a spol. zadrželi a umístili na několik hodin do cely.

Skupina osob podle obžaloby vyvedla z firmy Oleo Chemical, která vyrábí biopaliva, zhruba 20 milionů korun za fiktivní poradenstv­í, peníze mířily k Rittigovi.

Obžalovaný­mi jsou lobbista Ivo Rittig, Michal Urbánek, Kamil Jirounek a Radomír Kučera ze společnost­i Oleo Chemical, dále Rittigův obchodní partner Peter Kmeť, právníci z kanceláře MSB Legal David Michal a Karolína Babáková, jednatel firmy Peskim Petr Michal, někdejší pracovnice účetní společnost­i Jana Šádková a spolupracu­jící obviněný Jaroslav Kubiska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia