Lidové noviny

Jde po nás Šlachta s puškami?

- ONDŘEJ GOLIS

PRAHA Zcela vážně zvažovali, že opustí Českou republiku. Ivo Rittiga, Davida Michala a Tomáše Jindru informace o zprávě tajné služby týkající se jejich aktivit hodně vyděsila. A policejní štěnice zaznamenal­a, že zvažovali únikový plán. A taky jejich úlevu, když se od Jany Nečasové (dříve Nagyové) dozvěděli, že na ně „nejede Šlachta s brokovnice­mi“. Kvůli úniku zprávy BIS jsou všichni obžalováni.

O existenci zprávy tajné služby se Rittig s Michalem podle obžaloby v kauze úniků utajované informace Bezpečnost­ní informační služby dozvěděli právě od Nečasové. Advokátu Jindrovi o ní měl říct tehdejší ministr zemědělstv­í Petr Bendl s tím, že je to „průser“. Předtím se Bendl měl sejít s premiérem Nečasem, jemuž byla zpráva určena. Jindra pro někdejšího ministra zemědělstv­í pracoval jako poradce.

Trojice pak v pražském hotelu Ventana 27. března 2012 začala rychle jednat, aby zjistila, o čem materiál pojednává, jak popisuje text obžaloby, s nímž se seznámil server Lidovky.cz. Staví na obsahu zachyceném policejním­i mikrofony. Obžaloba díky nim dění barvitě vykresluje.

Nenápadným autem

S Rittigem spolupracu­jící právník Michal se ještě týž den v 17:30 měl vypravit za Nečasovou do Hrzánského paláce: „nenápadným autem a vystoupit nenápadně za rohem“. Rittig radil Michalovi, co na klíčové návštěvě říct a naléhal na něj, že „informace musí získat, protože musí vědět, co se děje“. A zjevně se také připravova­l, co dělat v případě, že zpráva pro ně vyznívá nepříznivě. „Všechno končí, když se nebude vědět, o co jde,“strachoval se podle vyšetřovat­elů Rittig. Úlevu přinesla až schůzka s Nečasovou, po níž Michal podle obžaloby telefonova­l Rittigovi a spěchal zpět do hotelu Ventana, aby její průběh a především tajné zprávy převyprávě­l. „Je tam nasbírána spousta věcí... má souvislost s penězi, neboť se blíží účtování,“tlu- močí obžaloba, jak lobbista vypráví Jindrovi, co se o schůzce z telefonu dozvěděl. Rittig pak podle policistů ujišťoval Jindru, že zpráva není policejní, ale pochází z BIS. Mělo z ní vyplynout, že skupina kolem lobbisty vydělává na „čtyřech zlatých žilách“, za nimiž se skrývají konkrétní státní subjekty, které však obžaloba nejmenuje. Setkání s Nečasovou zjevně uklidnilo i Michala. Právník ve Ventaně vyprávěl další obsah hovoru s Nečasovou: „Sdělil jí, že je rozdíl, jestli na ně jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli ‚pindá‘ nějaký agent. Dále uvedl, že požádal Nečasovou o sdělení, zda se něco děje, zda po nich jde Šlachta s brokovnice­mi nebo co ku*** mají dělat. K tomu měla Nečasová uvést, že tak tomu není, že premiér je jen opatrný z důvodu zpráv od BIS.“

Obžalovaný lobbista již prostředni­ctvím advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové odmítl, že by někdy disponoval utajenými informacem­i BIS a obžalobu označil za nesmyslnou. Stejně ji komentuje i advokát Michal. Soud ve druhém případu z kauzy Nagygate začne na konci května.

 ?? Dříve Nagyová, čelí žalobě kvůli ohrožení utajované informace z dílny BIS FOTO ČTK ?? Jana Nečasová,
Dříve Nagyová, čelí žalobě kvůli ohrožení utajované informace z dílny BIS FOTO ČTK Jana Nečasová,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia