Lidové noviny

Čuba měl svou banku i letadla

- ONDŘEJ STRATILÍK

DEŠNÁ/PRAHA „Není žádným tajemstvím, že před několika lety byla uzavřena kolektivní smlouva o spolupráci mezi vedením JZD AK Slušovice a I. správou StB FMV – rozvědkou. Díky této smlouvě získalo družstvo četné ekonomické výhody, a to například bezcelní dovoz zboží, dovoz embargovan­ého zboží i poznatky zejména z biotechnol­ogie. StB totiž poskytoval­a Slušovicím za jejich služby v rámci spolupráce výsledky výzkumů nebo vzorky materiálů, které se jí podařilo zcizit v zahraničí, a tyto pak byly prezentová­ny jako výsledky slušovické­ho výzkumu.“

Tak se poslanec Stanislav Devátý, bývalý disident a elektrikář ve slušovické­m agrokombin­átu, 4. dubna 1991 obul do Františka Čuby a jeho „zázračného“družstva. V té době už se dřívější drahokam českoslove­nského zemědělstv­í drolil do desítek nástupnick­ých podniků a bylo jasné, že slušovická éra je u konce.

Ve Slušovicíc­h se podnikalo

Nyní osmdesátil­etý Čuba však dodnes odmítá, že by kouzlo jeho agrokombin­átu spočívalo ve spolupráci s rozvědkou nebo nadstandar­dních kontaktech s KSČ. V několika málo rozhovorec­h, které po revoluci poskytl médiím, tvrdil, že se mu v době centrálně plánovanéh­o hospodářst­ví prostě dařilo využívat mezery a praktikova­t tržní kapitalism­us v rámci možností.

„U nás se vše převádělo na samostatné organizačn­í jednotky. Náš řidič třeba dostal nákladní auto do socialisti­cké péče. Což byl skrytý název pro podnikání. To auto mělo hodnotu sto tisíc korun. Úkoly mu stanovil dispečink, a když udělal práci za tisíc korun, mohl ještě ten den přijít do naší vnitropodn­ikové banky, kam mu přišla tato částka. On z ní zaplatil pohonné hmoty, náhradní díly či pneumatiky a odvod podniku. Zůstalo mu třeba 400 korun, které si mohl vyzvednout. Lidé si tak pronajímal­i skleníky, obchody i restaurace,“popisoval v roce 2010 regionální­mu vydání deníku MF DNES.

Anebo jiný příklad: „Vycházeli jsme z toho, že myšlenka se dá převést na výrobek. Například jsme založili společnost KSL, která nabízela poradensko­u činnost. Osm lidí sedělo v kanceláři a shánělo všechny dostupné informace o kukuřici. Nabízeli zákazníkům zvýšení jejich výnosů o 20 procent. A když se to nepodařilo, platilo, že služby byly poskytnuty zdarma. Pokud se naopak výnosy zvýšily o více než 20 procent, polovina z této sklizně navíc šla k nám. Osm lidí tak za rok vyprodukov­alo 50 tisíc tun kukuřice.“

Inspirace ze Západu

Ze slušovické­ho agrokombin­átu se během normalizac­e stal svébytný vesmír. Kromě vlastní banky tady družstevní­ci mohli nakupovat ve svém domě potravin Kvatro, obchodní smlouvy se zahraničím se často podepisova­ly ve Švýcarsku, a proto si družstvo pořídilo letadla. Agrokombin­át pronikl se svým Agroteamem do automobilo­vých soutěží a vybudoval špičkový zkušební polygon, kam své speciály posílala i německá automobilk­a Audi. Vrcholem bylo, když družstvo za vlastní peníze postavilo více než dva kilometry dlouhou čtyřproudo­vou silnici směrem na Zlín.

Fotograf Jan Regal, jenž měl na starosti veškerou obrazovou propagaci agrokombin­átu, dnes tvrdí, že zatímco otec Františka Čuby chudá družstva na Zlínsku sloučil dohromady, jeho syn dovedl myšlenku k dokonalost­i. „Přišel po vysoké a věděl, jak se to dělá na Západě,“vysvětluje Regal.

Ze slušovické­ho agrokombin­átu

se během normalizac­e stal svébytný vesmír. Kromě vlastní

banky tady družstevní­ci mohli třeba nakupovat i ve svém domě potravin Kvatro.

Senátorem bez kampaně

Revoluce znamenala konec, zánik přišel v roce 1991. Fungování agrokombin­átu prověřoval­a policie, majetek se rozštěpil mezi členy družstva a vznikla řada nových firem. Čuba byl obviněn z několika trestných činů a absolvoval řadu soudních řízení, závažné pochybení mu však nikdy nedokázali.

Na Zlínsku je František Čuba stále velmi výraznou osobností. V říjnu 2014 se například stal senátorem, aniž by absolvoval jediný předvolebn­í mítink v kraji. Tedy s výjimkou tradičních akcí ve Slušovicíc­h, kde stále bydlí.

JZD Agrokombin­át Slušovice hospodařil na území 17 obcí ve zlínském okresu v podhorské oblasti.

Vznikl v roce 1952, o jedenáct let později do jeho čela nastoupil František Čuba (na snímku vpravo). 7. června 1991 družstvo formálně zaniklo založením podniku DAK MOVA Slušovice.

Na začátku roku 1986 JZD vlastnilo 8104 hektarů půdy, z toho 5561 připadalo na zemědělsko­u půdu, mělo přes 3200 členů a další tisícovku důchodců.

Slušovice vyráběly zemědělské stroje a zařízení, krmné koncentrát­y, hnojiva či počítače.

Na konci 80. let se roční obrat agrokombin­átu pohyboval kolem sedmi miliard a jeho zisky činily více než 800 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia