Lidové noviny

Ve Slušovicíc­h kvůli fotkám fénovali i krávy

-

Díky snímkům Jana Regala celé normalizač­ní Českoslove­nsko vidělo, v jakých nadstandar­dních podmínkách dobře oblečení a spokojeně vypadající slušovičtí družstevní­ci pracují. Anebo když v obchodech chyběly základní potraviny, fotografie slušovické­ho marketu Kvatro provokoval­y plnými regály.

„Měl jsem možnost poznat i jiná zemědělská družstva a ty Slušovice skutečně zázrakem byly,“přemýšlí dnes Jan Regal. „Když jsem měl nějaký požadavek, oni všechno udělali, ta spo- lupráce byla ohromná,“vybavuje si po letech.

A tak nebyl žádný problém, aby se pro jednu z propagační­ch fotografií na ploše slušovické­ho letiště setkal celý soutěžní Agroteam se čtyřmi závodními speciály s práškovací­m letadlem a speciálním zemědělský­m traktorem. Když se zase otevíral dům zeleniny, přijely před Regalův objektiv zapózovat i nejlepší modelky z Prahy.

Čuba z výstavy neodcházel nadšený

Propagační snímky Jana Regala, určené především pro meziná- rodní výstavy od Kuby po Moskvu, teď dostávají nový význam díky vysokoškol­skému pedagogovi a fotografov­i Tomáši Pospěchovi. Právě nyní je vystavuje ve Zlíně.

„Díky tomu, že jsou Slušovice kousek, přijde spousta lidí, aby si na ně vzpomněla. Tohle ale není historická výstava, snažím se z toho tu historii vystrnadit,“tvrdí Pospěch. A nedávná vernisáž jeho „obavy“potvrdila, ve velkém počtu dorazili bývalí Čubovi zaměstnanc­i.

Pospěch se historický­ch konotací snaží zbavit tak, že k dobovým Regalovým snímkům přidá- vá citace z utopického sovětského díla Neználek ve Slunečním městě.

„A pasuje to k sobě neskutečně,“říká s úsměvem v podzemním krytu zlínské kliniky, kde je nyní expozice k vidění.

Zřejmě i proto se jeho práce nelíbí Františku Čubovi. Když si Pospěch expozici vyzkoušel poprvé loni v lednu v Praze, bývalý zemědělský magnát dorazil jako novopečený senátor za Zlínsko. A příliš nadšený prý neodcházel.

Vyrovnat se částečně dokázal jen Xaverov

Stovky snímků Jana Regala za- chycující vypulírova­né slušovické laboratoře a kanceláře s počítači, kupy naaranžova­ných sýrů Horal v alobalu, hrachových polévek v kostce a pracující zootechnik­y v ostře bílých pláštích jsou kromě několika staveb ve Slušovicíc­h poslední památkou, které rozsáhlý agrokombin­át dodnes připomínaj­í.

Velké JZD se rozdělilo do několika desítek nástupnick­ých akciových společnost­í, v červnu 1991 vznikl Družstevní agrokombin­át MOVA Slušovice, čímž se devětatřic­etiletá historie uzavřela.

S rozpadem přišel o lukrativní práci i Jan Regal. „Pro mě to byly poměrně dobré peníze, ale dělat nějaké umění nešlo. Fotil jsem ještě i divadla, to nikdo dělat nechtěl, tam je málo peněz. Proto jsem musel brát kšefty,“vysvětluje, proč vůbec s Čubou začal spolupraco­vat.

Díky jeho práci se Slušovice dostaly na špici i v propagaci. V Českoslove­nsku se jim dokázaly stěží vyrovnat jen drůbežárny v Xaverově. Když ovšem přišel požadavek na mezinárodn­í prezentaci, komunisté nakonec vždy oslovili Slušovice. „Měly nejnovější stroje i laboratoře,“dodává Regal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia