Lidové noviny

Zápach v Praze 6? Kaly a výmluvy

- ELIŠKA NOVÁ

Je za častým zápachem odvoz kalů z čistírny odpadních vod? Nebo počasí? Obyvatelům šestého pražského obvodu zatím nikdo neodpovědě­l. Lidé už ale tuší, že řešení „odéru“nepřinese ani nová linka čističky.

PRAHA Pražská Bubeneč je jedna z nejlukrati­vnějších částí Prahy, čemuž odpovídají i ceny bytů. Má to ale háček – už roky si tady místní stěžují na častý zápach. Havárie z loňského léta v nedaleké Ústřední čistírně odpadních vod na Císařském ostrově už by měla být vyřešená. Intenzivní zápach ale několikrát cítili místní obyvatelé i letos. Zatímco Praha 6 říká, že původcem je právě čistírna, její zaměstnanc­i tvrdí, že nic nestandard­ního se neděje.

Loni na podzim se na Císařském ostrově začalo s výstavbou nové vodní linky, za kterou Praha zaplatí 5,8 miliardy korun. Ta podle politiků Prahy 6 zápach nevyřeší. Až se nová linka dokončí, začne se s léta odkládanou přestavbou současné čistírny. „Teprve pak začne Praha plnit limity, ke kterým se zavázala Česká republika v EU,“tvrdí pražská radní pro infrastruk­turu Jana Plamínková.

Praha 6 ale dlouhodobě bojuje také za to, aby se vyřešily kaly, které se dnes odvážejí na nákladních vozech pryč. Právě kaly podle místních politiků zápach způsobují. „Nová linka převezme zhruba 60 procent čištění staré linky. Tím určitě dojde k razantnímu zlepšení, údajně by to nemělo zapáchat vůbec. Na druhou stranu nevím, jak moc tomu věřit, protože zápach pochází z likvidace kalu, který se dnes odváží pryč. Kde můžeme, naposledy v rámci připomínek ke stavebnímu řízení na výstavbu nové linky, požadujeme, aby se vyřešila likvidace kalu, jenže nikdy se nám to nepodařilo prosadit,“tvrdí zástupce starosty v Praze 6 Martin Polách.

Podobně to vidí i zastupitel šestky Marián Hošek, který se snažil problémy se zápachem řešit v době, kdy byl také zastupitel­em velkého magistrátu. Tedy před rokem 2006. „Když jsem byl zastupitel Prahy, šel jsem si proti jejich vůli prohlédnou­t, jakým způsobem likvidují kalový odpad. Jsem i dnes přesvědčen, že se to nezměnilo. Zápach je způsoben do určité míry i počasím, jak tvrdí, ale podle mě je to také technologi­ckou nekázní při likvidaci kalu. Jsem navíc zklamaný, protože nová vodní linka to nevyřeší,“řekl LN Hošek.

Unavení stěžovatel­é

Všichni, koho redakce LN v Praze 6 oslovila, se shodují na tom, že důvodem zápachu je právě Ústřední čistírna odpadních vod. Místní obyvatelé posílají stížnosti, kde se dá. Na pražský magistrát, Českou inspekci životního prostředí. Jen do samotné čistírny prý žádné v poslední době nedorazily. Otázka ale je, zda nejsou po letech stěžovatel­é už příliš otrávení z toho, že se nic nemění. „Stížnosti nám chodí, přeposílám­e je na magistrát, ale pořád se vrací zpátky stejná odpověď – je to počasím. My jako Praha 6 do toho nemáme co mluvit,“tvrdí Hošek.

Lidé si tak stýskají aspoň u místních politiků, letos se několik svěřilo zástupci starosty Polá- chovi a i LN oslovila občanka Prahy 6, že se zápachem je to v poslední době ještě horší. „Někdy je to cítit tři týdny každý den, někdy jednou za tři týdny, ale zhoršuje se to,“popsala pro LN.

A že nejde jen o krátkodobo­u zá- ležitost, dokazuje i web Prahy 6. „Šel jsem dnes kolem Kulaťáku a také jsem to cítil. Strašné,“napsal už v roce 2007 občan Prahy 6 na web městské části. „Je fakt, že my v Dejvicích a Bubenči jsme už na smrady z čistírny zvyklí,“na- psal další. „Nevím o tom, že by to byl v poslední době problém,“říká k aktuálnímu zápachu radní Plamínková. Nicméně tvrdí, že i s kalovou koncovkou, o jejíž řešení dlouhodobě prosí Praha 6, se bude muset něco dělat. „Loni komise pro rekonstruk­ci čistírny pověřila Pražskou vodohospod­ářskou společnost, aby dala dohromady všechny možnosti, co by se s kaly dalo dělat. V brzké době by měl být výsledek. Určitě by se to mělo změnit. Ale nejdříve musíme do provozu uvést novou linku,“říká Plamínková. Linka by měla být dokončená příští rok, už teď ale nabrala zpoždění. Plamínková tak počítá, že reálně by mohla začít fungovat na začátku roku 2018.

Kaly jen v uzavřených kontejnere­ch?

Hodně nepříjemné chvíle zažívali lidé v šesté městské části loni v létě, kdy došlo k havárii. Důvodem byla podle čističky porucha technologi­í kalového hospodářst­ví.

Teď ale údajně v nepořádku nic není. „Odvodněný vyhnilý kal je nakládán do – zdůrazňuje­me – výhradně uzavřených kontejnerů, ve kterých rovněž čistírnu opouští. Protože k nakládání a přepravě kalu se užívají uzavřené kontejnery, nejsou zdrojem šíření zápachu. V letních měsících jsou navíc před opuštěním čistírny preventivn­ě postřiková­ny dezodoriza­čním prostředke­m,“odmítla původ zápachu, o kterém mluví radnice Prahy 6, Marcela Dvořáková z Pražských vodovodů a kanalizací s tím, že předání a likvidace kalu se dějí v souladu se zákonem.

Čistírna je pravidelně kontrolová­na Českou inspekcí pro životní prostředí. Ta provádí kontroly čtyřikrát do roka, a navíc zhruba dvakrát na základě podnětů. Poslední stížnost sem přišla loni v létě v době, kdy došlo k havárii. Poslední pokutu čistírna dostala od ČIŽP v roce 2013. Jednou 70 tisíc za porušení zákona o ovzduší a pak 250 tisíc za porušení zákona o odpadech.

 ?? Na Císařském ostrově zatím nevyhovuje evropským normám. Kdy bude hotová nová linka, není jisté. FOTO WIKIPEDIE ?? Ústřední čistírna odpadních vod
Na Císařském ostrově zatím nevyhovuje evropským normám. Kdy bude hotová nová linka, není jisté. FOTO WIKIPEDIE Ústřední čistírna odpadních vod

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia