Lidové noviny

Camerona ohrožuje „dárek“od matky

-

hlehčená chvilka skončila. Kritici Camerona popotahují kvůli několikade­nnímu mlžení poté, co minulou neděli unikly na veřejnost informace z právní společnost­i Mossack Fonseca. Statisíce dokumentů, takzvaných Panama Papers, odhalují daňové úniky movitých podnikatel­ů, sportovců a celebrit, ale i politiků a panovníků.

Kauza zasáhla i Camerona, jehož otec – jak vyplynulo z uniklých dat – převáděl peníze do offshorový­ch účtů. A sám Cameron měl v jednom z otcových podniků v daňovém ráji 5000 akcií, byť všechny prodal za 30 tisíc liber ještě před svým nástupem do Downing Street 10, sídla britských premiérů.

Vinu nesu já, nikoli poradci

Jenže to se tak úplně nestalo. Někteří si totiž všimli dvou zvláštních plateb od jeho matky. Mary Cameronová před čtyřmi lety poslala svému mladšímu synovi dvakrát sto tisíc liber. Stalo se tak pár měsíců poté, co zemřel její manžel, zámožný britský byznysmen.

List Guardian uvedl, že zmíněných 200 000 liber mohlo sloužit jako vyrovnání mezi sourozenci, premiérem, jeho dvěma sestrami a starším bratrem Alexandrem. Na toho byl totiž v minulosti převeden rodinný dům Cameronový­ch. Premiér už předtím zdědil 300 000 liber, za které odvedl dědickou daň. Jenže za tento „dar“od své matky, se podle médií může vyhnout povinnosti zaplatit asi 80 tisíc liber dědické daně.

„Alex dostal dům a jejich matka cítila, že premiér dostal méně, tak to chtěla vyřešit. Dala jemu a zbývajícím dvěma dcerám po dvou stech tisících liber,“citoval Sunday Times nejmenovan­ý zdroj z Cameronova úřadu.

Potíže britského premiéra nastaly v době, kdy Británie stojí před klíčovou otázkou – zůstat či odejít z Evropské unie. Poměr sil mezi zastánci a odpůrci je poměrně vyrovnaný a Cameron, který se řadí k první skupině, tak silně cítí každou nuanci britské nálady. Lídr opozice, Jeremy Corbyn po zveřejnění Cameronova přiznání slíbil, že i on svá data o příjmech představí, a to „velmi, velmi brzy“. Předseda labouristů zároveň uvedl, že otázka Cameronový­ch daní „by měla být zodpovězen­a před parlamente­m“.

„Chci vidět ty dokumenty,“řekl BBC. „Musíme vědět, kolik vskutku odvedl na dani, musíme vědět, proč si vůbec dal peníze do zámoří a zda z toho něco měl i dříve, než od roku 2010, kdy se stal premiérem,“dodal Corbyn. Stalo se tak více než dva měsíce před referendem a jenměsíc před summitem o boji proti daňovým rájům, který – nyní trochu paradoxně – má v Londýně hostit premiér.

 ?? David Cameron FOTO REUTERS ?? Premiér
David Cameron FOTO REUTERS Premiér
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia