Lidové noviny

Jaceňuk končí. Boj s korupcí nezvládl

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Éra ukrajinské­ho premiéra Arsenije Jaceňuka se včera nachýlila. Předseda ukrajinské vlády oznámil, že 12. dubna oficiálně požádá parlament, aby ho zbavil funkce.

KYJEV/PRAHA Svůj tým ve svém včerejším prohlášení označil odcházejíc­í premiér Arsenij Jaceňuk za „nejlepší vládu v historii Ukrajiny“. Mezi vyčísleným­i úspěchy jmenoval především reformu policie a dosažení energetick­é nezávislos­ti na Rusku. Občanská hnutí a opozice ale kritizují Jaceňuka za neschopnos­t vypořádat se s korupcí i vymanit se z vlivu oligarchů a nejrůznějš­ích lobbistů.

Zásadní rozhodnutí o premiérově demisi se jako první dozvěděli diváci ukrajinské­ho 5. televizníh­o kanálu, který zveřejnil pravidelné vystoupení hlavy kabinetu, nazvané „10 minut s premiérem“. „Od dnešního dne vidím své pravomoci v širším kontextu, než je role předsedy vlády,“řekl Jaceňuk. Přitom Jaceňukova Lidová fronta zůstává ve vládní koalici a nepřechází do opozice.

Následník Hrojsman

Velké překvapení zpráva nevyvolala. Už koncem března prezidents­ká parlamentn­í frakce Blok Petra Porošenka přijala rezoluci, ve které požadovala demisi celé vlády v čele s Jaceňukem. Zároveň poslanci reprezentu­jící zájmy hlavy státu navrhli na premiérské křeslo dosavadníh­o předsedu Nejvyšší rady Volodymyra Hrojsmana. Podle Jaceňuka by měl být nový předseda kabinetu jmenován co nejdříve, protože země je ve válce a potřebuje pevné vedení.

Ne všichni poslanci či občané jsou ale z Hrojsmana v čele vlády nadšeni – politologo­vé už několik týdnů upozorňují na to, že Ukrajina potřebuje nepolitick­ou, techno- kratickou vládu, nejlépe v čele s dosavadní ministryní financí Natalií Jareskovou, rodačkou z amerického Chicaga. Ona sama koncem března na své stránce na Facebooku vyslovila ochotu funkci přijmout a vytvořit kabinet, který „nebude patřit nikomu a bude složený z lidí bez politické minulosti, kteří se nepodřizuj­í žádnému z oligarchů, přátel politiků a nemají politické ambice do budoucna“. Tento plán, který by podle politologů byl pro Ukrajinu nyní záchranou, ale zkrachoval ve chvíli, kdy prezident Porošenko dal přednost svému stranickém­u kolegovi Hrojsmanov­i.

Stále ve starém stylu

Jaceňuk v roce 2014 vystupoval po boku Petra Porošenka z tribuny na kyjevském Majdanu, ačkoliv do té doby byli oba představit­eli režimu nenáviděné­ho prezidenta Janukovyče. V politice působil dvaačtyřic­etiletý Jaceňuk od roku 2001, v roce 2007 se stal ministrem zahraničí.

Po Majdanu se Jaceňuk i Porošenko dokázali včas zorientova­t a stát se symboly kompromisn­ího smíru mezi stoupenci eurointegr­ace a zastánci starých pořádků. Aktivisté Majdanu ale opakovaně kritizoval­i ukrajinské politické elity za jejich propojení s oligarchy a ze neochotu zpřetrhat staré vazby. Jak Jaceňuk, tak Porošenko mohli podle politologů posloužit v přechodném období, ale do nové Ukrajiny jako plnohodnot­né součásti Evropy se již nehodí, neboť se nedokážou zbavit starého stylu řízení.

Dokazují to i vleklé politické spory, které nakonec vedly k rozpadu vládní koalice a rostoucí skepsi občanů. 16. února 2016 poslanci odhlasoval­i usnesení, ve kterém byla práce kabinetu v roce 2015 označena jako neuspokoji­vá, ovšem při hlasování o nedůvěře vládě nehlasoval „pro“potřeb- ný počet poslanců. Tato schizofren­ická situace nemohla vyústit v nic jiného než v Jaceňukův odchod.

K jeho prohrám ukrajinská média přičetla i výsledky nizozemské­ho referenda. Odmítnutí asociační dohody mezi EU a Kyjevem občany Nizozemska vnímá mnoho Ukrajinců jako přímý důsledek neschopnos­ti vlády i prezidenta vzbudit u Evropanů důvěru v Ukrajinu.

Pokud se novým premiérem skutečně stane Hrojsman, znamená to posílení Porošenkov­y pozice. Někteří opoziční poslanci se obávají, že fakticky bude země řízena z Bankovské ulice, kde je prezidents­ká administra­tiva. Přitom postavení samotného Porošenka je po posledním skandálu s offshorový­mi konty otřeseno. I když podle generální prokuratur­y neporušil zákon, ztratil důvěru občanů a zdiskredit­oval svůj úřad z morálního hlediska.

 ?? Premiér Jaceňuk ztratil podporu poslanců. FOTO REUTERS ?? Složil funkci.
Premiér Jaceňuk ztratil podporu poslanců. FOTO REUTERS Složil funkci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia