Lidové noviny

Požár chrámu v Indii: uhořelo přes 100 lidí

- DILLÍ LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Nejméně 107 lidí včera zahynulo a dalších několik set bylo zraněno při požáru v hinduistic­kém chrámu v jihoindick­ém státě Kérala. Příčinou neštěstí byl údajně nezvládnut­ý ohňostroj. Jde o jeden z nejtragičt­ějších požárů v Indii, na místo neštěstí včera dorazil předseda vlády Naréndra Módí.

Policie uvedla, že od chrámu ve vesnici Paravúr se ozvala mohutná exploze a následně komplex zachvátily plameny, které v něm uvěznily mnoho věřících. Paravúr leží asi 60 kilometrů od kéralského střediska Tiruvanant­apuramu. Počet obětí může být ještě vyšší, protože mnoho z více než 300 zraněných má vážné popáleniny.

Premiér Módí dorazil na místo katastrofy, kterou označil za „srdcervouc­í a nevýslovně šokující“. Do svého letadla vzal také skupinu lékařů včetně odborníků na popáleniny.

Vedení státu Kérala nařídilo tragédii vyšetřit. Podle listu The Hindu sice platí státní zákaz pyrotechni­ckých akcí v chrámech, ale přesto se konají na základě dočasných povolení. čtk

Premiér David Cameron zveřejnil údaje o svých příjmech – jako historicky první britský premiér. Kritici zpozorněli kvůli 200 tisícům liber, jež dostal od své matky.

LONDÝN/ PRAHA Byl to zřejmě nevyhnutel­ný krok. Britský premiér David Cameron o víkendu zveřejnil svá daňová přiznání za posledních šest let, což dosud neučinil žádný ministersk­ý předseda Spojeného království. Minulý týden totiž vyšlo najevo, že Cameron před lety vlastnil akcie v offshorové společnost­i svého již zesnulého otce Iana Camerona.

„Inu, tohle nebyl ten nejlepší týden,“přiznal o víkendu upřímně premiér na tiskové konferenci, za což ho novináři odměnili smíchem a potleskem. Tím však od- „Vím, že jsem to měl a mohl zvládnout lépe. Neviňte Downing Street 10, neviňte nejmenovan­é poradce. Viňte mě,“kál se Cameron, lídr země, kterou v červnu čeká referendum o setrvání v EU. Premiér uvedl, že zveřejní své příjmy, což také učinil.

V dokumentec­h z let 2009 až 2015 (Cameron se stal premiérem v roce 2010) odhalil veškeré svoje příjmy a daně, které z nich zaplatil. Za šest let si vydělal přes 1,1 milionu liber (necelých 37 milionů korun) a na dani z příjmu zaplatil okolo 400 000 liber (přes třináct milionů korun), citovala BBC z třístránko­vého resumé, jež premiér poskytl médiím.

V posledním zahrnutém roce 2014-15 dosáhly Cameronovy příjmy 200 tisíc liber (6,7 milionu korun), z čehož státní kase odvedl zhruba 76 tisíc liber (2,5 milionu korun). Premiér soukromé údaje zveřejnil, aby uklidnil zjitřenou náladu a ohromný tlak po zveřejnění panamských dokumentů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia