Lidové noviny

IS v Libyi sílí, Západ chystá úder

- MILAN ROKOS

Americké bezpilotní letouny už vyhledávaj­í cíle útoků na území ovládané Islámským státem. Západ by ale rád hlavní ofenzivu v Libyi provedl až ve chvíli, kdy bude v zemi fungovat jedna centrální vláda.

TRIPOLIS/PRAHA Když mezinárodn­ě neuznaná islamistic­ká vláda v Tripolisu ohlásila minulý týden demisi, zdálo se, že se Libye konečně začíná odrážet ode dna. Naděje západních politiků se ale brzy ukázaly jako předčasné.

V šestimilio­nové zemi už totiž působí i vláda národní jednoty, která vznikla pod záštitou OSN. Ta má za úkol opětovně sjednotit válkou rozštěpené území, a právě odstoupení dosavadní tripoliské vlády je pro to jednou z hlavních podmínek. Po dvou dnech si ale islamisté svůj záměr rozmysleli a Libye má místo dosavadníc­h tří vlád vlády dokonce čtyři.

Začněme tou, která ovládá nejmenší území, o to větší je ale hrozbou – libyjskou pobočkou teroristic­kého hnutí Islámský stát (IS). Džihádisté využili mocenského vakua a občanské války po pádu diktátora Muammara Kaddáfího a loni dobyli pobřežní město Sirte ve středu země. Z něho si udělali základnu pro výcvik svých bojovníků, které vysílají přes hranice do okolních států, zvláště Tuniska a Alžírska.

Velitel amerických sil v Africe generál David Rodriguez ve čtvrtek řekl, že síly IS v Libyi se za poslední rok zdvojnásob­ily a nyní dosahují počtu šesti tisíc bojovníků. I přes tento nárůst prý ale není pravděpodo­bné, že by džihádisté ovládli podobně velká území, jako se jim to podařilo v Sýrii a Iráku.

„Je to možné, ale v této chvíli z toho nemám obavy,“prohlásil s tím, že v Libyi panují odlišné podmínky než ve zmíněných baštách IS. Především na severu Afriky nemají takovou podporu u tamního obyvatelst­va: „Libyjci nemají rádi ovlivňován­í zvenku,“vysvětlil generál. Rozšiřován­í Islámského státu v Libyi tak aktivně brání tamní milice.

Výhodou džihádistů je ale fakt, že proti nim všichni bojují nezávisle a úsilí o poražení IS chybí koordinace. „Různé západní země bojují proti Islámskému státu nezávisle na vládě národní jednoty. Francouzsk­é speciální jednotky spolupracu­jí s generálem Haftárem, americké zvláštní síly provádějí průzkumné lety a bom- bardování. V Libyi vládne chaos, v němž hraje svou roli mnoho vojenských i politickýc­h hráčů,“myslí si analytik Jason Pack, zakladatel serveru Libya-analysis.com.

Západ Libye pak z Tripolisu ovládá výše zmíněná islamistic­ká vláda premiéra Chalífy Ghvila. Vláda, kterou podle serveru Global Journalist politicky podporují Turecko, Katar a Súdán, se vojensky opírá o koalici Libyjský úsvit, již tvoří různé vojenské milice převážně islamistic­ké orientace. Některé z nich sice vyjádřily ochotu podřídit se nové vládě národní jednoty, jejíž premiér Fáiz Sarrádž připlul předminulý týden lodí z Tuniska, jiné to ale odmítají.

Bojovníci Zlatého úsvitu se každopádně neshodnou ani s vládou v Tobrúku, která ovládá východní část země. Tu podporují Egypt, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Saúdská Arábie, vojensky ji pak zaštiťují muži generála Chalífy Haftára – sekulárníh­o velitele, který je vnímán jako hrdina na libyjském východě, pro západ země je ale nepřijatel­ný.

Na Sarrádžově vládě národní jednoty se tak sice shodly Francie s Británií na straně jedné a Rusko na straně druhé, zbylé dvě libyjské vlády se jí ale zatím podřídit odmítají, o extremiste­ch z Islámského státu nemluvě. Málo známý technokrat Sarrádž tak má před sebou na první pohled neřešiteln­ý úkol. „Nechceme, aby budoucí vláda národní jednoty padla ještě předtím, než vůbec začala. Budeme s ní proto úzce spolupraco­vat, abychom jí zajistili podporu, kterou potřebuje,“citoval list Washington Post Matthewa Rycrofta, britského velvyslanc­e při OSN.

V už tak složité situaci západní země připravují vystupňová­ní vojenské kampaně proti libyjské pobočce IS. Nad územím ovládaným extremisty proto nyní létají bezpilotní letouny, aby vytipova- ly desítky či stovky potenciáln­ích cílů pro bombardéry. Bílý dům ale už dříve ujistil, že letecká kampaň bude podstatně skromnější než v Sýrii a Iráku.

USA nyní přesvědčuj­í okolní země, aby povolily americkým letounům, aby z nich startovaly na průzkumné mise. Alžírsko i Tunisko to ale odmítly. Američanům proto zbývají letiště v Itálii, Španělsku nebo Řecku.

Klíčovou roli v boji proti IS na libyjské půdě by měla hrát Itálie. Jak podotýká Matteo Garavoglia z amerického Brookings Institutu, předurčují ji k tomu tradiční koloniální vazby, každodenní příliv imigrantů připlouvaj­ících z Libye přes Středozemn­í moře, geografick­á blízkost obou zemí i společné ekonomické zájmy.

Italové v první půlce března vyslali do Libye přes 50 členů zvláštních jednotek, kteří doplnili čtyřicet příslušník­ů tajných služeb, které vyslala vláda Mattea Renziho do Libye už loni v létě. Podmínkou Říma pro ještě větší angažmá a případnou vůdčí roli v ofenzivě proti IS je ale fungování mezinárodn­ě uznávané vlády národní jednoty. A to je zatím velkou neznámou. Stejně jako otázka, s kým by se v Libyi měla dohodnout Evropská unie na podobném mechanismu vracení uprchlíků, jako to učinila s Tureckem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia