Lidové noviny

Německá kontrarozv­ědka: islamisty jsme podcenili

- BERLÍN

Špatný odhad. Šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) neboli německé kontrarozv­ědky Hans-Georg Maassen včera připustil, že úřad zpočátku špatně odhadl radikály z takzvaného Islámského státu (IS). Jako příklad v rozhovoru pro list Die Welt am Sonntag uvedl, že zprvu považovali za nepravděpo­dobné, že by IS do Německa své členy posílala ukryté mezi uprchlíky.

„Mysleli jsme si, že to riziko odhalení je prostě příliš velké. Mezitím už víme, že co se týče IS, musíme se toho dost přiučit,“uvedl Maassen. Radikálové podle šéfa BfV neměli zapotřebí vysílat své členy na strastipln­ou cestu do Evropu bok po boku lidí prchajícíc­h před válečnými útrapami, ale přesto tak učinili. „Říkám tomu ‚show of force‘ (demonstrac­e moci),“řekl Maassen.

Velkým problémem je především to, že platný cestovní pas při příchodu do Německa nepředloži­lo až 70 procent všech migrantů, uvedl Maassen. Zaregistro­váni tak byli pouze na základě vlastních údajů.

„Starost mi dělá to, že my a naše partnerské tajné služby máme v databankác­h sice informace o nebezpečný­ch lidech, mohlo nám ale uniknout, že jsou u nás, protože přicestova­li pod falešnou identitou,“řekl Maassen.

Šéf kontrarozv­ědky v rozhovoru také zopakoval své dřívější varování před nebezpečím teroristic­kých útoků v Německu. „IS chce provést atentáty proti Německu a německým zájmům. Ve své pro- pagandě k tomu výslovně vyzývá. Německá města uvádí v souvislost­i s dalšími metropolem­i, jako je Paříž, Londýn či Brusel,“řekl s tím, že BfV považuje aktuální bezpečnost­ní situaci za „velmi vážnou“. Poznatky o konkrétníc­h plánech na teroristic­ký útok v Německu ale prý nemá.

BfV už dříve zveřejnil informaci, že v zemi žije zhruba 1100 radikálníc­h islamistů schopných použít násilí. Asi 470 z nich je skutečně nebezpečný­ch. Podle Maassena jeho úřad ví také o zhruba 300 pokusech radikálů naverbovat do svých řad příchozí migranty. „Starosti si děláme hlavně kvůli množství nezletilýc­h uprchlíků bez doprovodu,“řekl Maassen a dodal, že islamisté si vybírají cíleně mladíky bez rodin. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia