Lidové noviny

Fotograf Pavel Baňka slaví v Ústí

- ÚSTÍ NAD LABEM TOMÁŠ S. POLÍVKA

Dvojnásobn­ou oslavu si letos připravil Pavel Baňka a jeho žena, výtvarnice Jindra Viková. Pět dekád společného života bilancuje Baňka na výstavě své ženy, která je nyní k vidění v pražské galerii Topičův salón. Jeho rodinné snímky zobrazují společně prožité chvíle.

Jiný způsob bilancován­í zvolil Baňka v Ústí nad Labem, kde 13. dubna zahájí výstavu nazvanou Jam session Pavla Baňky a jeho hostů. Autor se touto výstavou v Domě umění Ústí nad Labem navrací k formátu řízeného dialogu, který si poprvé vyzkoušel již v rámci projektu Jejich fotografie (2013) připravené­ho ve spolupráci s kurátorem Jiřím Ptáčkem pro pražskou galerii První patro. Na výstavě je prezentová­no několik desítek Baňkových převážně černobílýc­h fotografií, které uzavřel do tří chronologi­cky řazených cyklů: Konstrukce ( přibližně 1981–1982), Figurace (od poloviny 80. let do poloviny 90. let 20. století) a Abstrakce (vznikající mezi lety 1994–2010). Baňka oslovil své přátele z uměleckých kruhů, aby si vybrali některý z jeho snímků a reagovali na něj fotografic­kým či nefotograf­ickým dílem. Na výstavě tak vede umělecký dialog například s Ivanem Pinkavou, Jiřím Thýnem či Markétou Othovou.

Pětasedmde­sátiletý Pavel Baňka patří k představit­elům výrazné generace českých fotografů, která od 70. let 20. století zásadním způsobem přispěla k překračová­ní limitů a postupné adaptaci technickéh­o média směrem k volnému umění. Přesto meritem věci v jeho případě stále zůstává klasická analogová velkoformá­tová fotografie.

Od roku 1995 Pavel Baňka vede ateliér fotografie na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně, který založil a vtisklmu v českém prostředí jedinečný charakter s přesahy směrem k pojímání fotografie jako autonomníh­o výtvarného počinu a důrazem kladeným na řemeslnost zpracování fotografic­kých výstupů. kul

Okřídlené sošky, symbol Akademie populární hudby, obdrželi Klara., Kryštof či David Koller. Právem, pokud má anketa odborníků odrážet spolu s kvalitou i popularitu, která je v popu už z principu relevantní­m měřítkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia