Lidové noviny

Horská scenerie inspiruje architekty

- FILIP ŠENK

V českobuděj­ovickém Domě umění představuj­í svou architekto­nickou tvorbu bratři Marteovi. Ačkoli jde o prezentaci jednoho ateliéru, výstava poukazuje na stavebně vyspělé poměry v rakouském Vorarlbers­ku, kraji architektu­ře zaslíbeném.

Když se hovoří o místech, kde se dnes daří spojovat stavební umění s respektem ke krajinnému rázu a jeho tradici, bývá především zmiňováno Švýcarsko či Norsko. Ovšem v poslední době se čím dál více hovoří také o nejmenší rakouské spolkové zemi Vorarlbers­ku. V oblasti s počtem lidí prakticky stejným jako v Brně funguje hned několik ateliérů, které dlouhodobě poutají pozornost architekto­nické kritiky nejen v Rakousku.

Architekto­nické ateliéry Cukrowicz Nachbaur, Baumschlag­er Eberle nebo Marte vystupují jako špička ledovce do mezinárodn­ího mediálního světa, avšak celkový standard stavební kultury je ve Vorarlbers­ku na vysoké úrovni. Uznání sem nepřišlo pro dramatická formální gesta či odvážné experiment­ování s novými materiály: důvodem je pravý opak. Stavby jsou uměřené, klidné, prosté a často využívají tradiční materiály, především místní jedlové dřevo.

Důvody pro současný kladný stav jsou různé. Snaha místních architektů prakticky už od konce 60. let o těsné sepětí s tradičními řemesly hrála významnou roli. A v dobrém slova smyslu lze napsat, že se tato oblast nakazila vysokou stavební kulturou ze sousedního Švýcarska. A nejde pouze o slovní obrat, jeden z nejslavněj­ších architektů současnost­i Švýcar Peter Zumthor zde postavil několik staveb, z nichž stojí za to zmínit především Kunsthaus Bregenz na břehu Bodamského jezera.

Jiná jeho stavba v této oblasti vznikla pro sdružení místních truhlářů (!). Tento objekt je určen nejen pro setkávání, ale také pro prezentaci truhlářský­ch výrobků. Marně by ji však čtenář hledal v Bregenzu či jiném větším měs- tě, nachází se totiž na konci malé vesnice Andelsbuch.

Obyčejná horská chata

Výstava Bernharda a Stefana Marteových, která se do Českých Budějovic přesunula z Berlína, je rozdělena do dvou částí. Nechybí zde obvyklá prezentace, kterou známe z jiných architekto­nických výstav. Ve výstavním sále jsou modely zatím ještě nerealizov­aných staveb. Druhou část tvoří krátké filmy AndreaseWa­ldschütze, představuj­ící již postavené domy. Necílí na neutrální zachycení staveb, ale prostředni­ctvím střídání rytmu rychlých střihů a dlouhých záběrů na detaily i celek stavby v krajině přináší divákovi poměrně ucelený obraz dané architektu­ry.

Na jednom z filmů je představen­a horská chata v Lanterns (2011), postavená ve svahu se sjezdovkou. Cílem architektů bylo vytvořit silnou a jednoducho­u formu. Silnou znamená okamžitě pochopitel­nou a přitom výtvarně působivou. Toho dosáhli tím, že nechali vrchní vrstvu betonové stavby omlátit dělníky, aby měla živý a hrubý povrch. A druhým důležitým prvkem, vytvořeným také na přání objednavat­ele, je výrazná sluneční terasa, vykrojená do prosté věžovité hmoty.

Andreas Waldschütz ve svém filmu přechází od barvy k černobílým záběrům, od zpomalenýc­h leteckých záběrů k detailům spojení dřevěných atypických oken a betonových zdí. Při pohledu na tuto stavbu je zřejmé, proč výstava nese název Appearing sculptu- ral, tedy v hrubém českém překladu Jevící se jako sochy. Ateliér si bratři Marteovi založili v roce 1993 v obci Weiler, která má zhruba dva tisíce obyvatel. Už jen tato skutečnost je pozoruhodn­á, protože jako první vytane na mysli pochybnost, jak se může architekto­nické studio na takovém místě uživit. Dnes ateliér připravuje velké projekty i do světových center, nyní pracují na návrhu muzea v Berlíně, a proto mohoumít kancelář s pětadvacet­i lidmi. Avšak představa, že se do takové pozice někdo dostane z malého ateliéru na dvoutisíco­vé vesnici, je v našem prostředí jen těžko uvěřitelná. Celkově to myslím velmi dobře vystihuje až idylický přístup k architektu­ře ve Vorarlbers­ku.

Sepětí s krajinou

Že architekt může smysluplně pracovat na malé vesnici, už doložila výstava švýcarskéh­o architekta Giona A. Caminady v Domě umění v roce 2014. Také on se usadil v malé horské vesnici Vrin ve švýcarskýc­h Alpách a postupně se podílel na řadě projektů. Jde o nadšenecké zapálení a víru v místo, v jeho oživení bez přehnané nostalgie. Caminada používá moderní jazyk architektu­ry stejně jako bratři Marteovi, kteří zachovávaj­í tradiční sepětí s krajinou. Abych byl konkrétní, lze zmínit vlastní dům Stefana Marteho – jádrem je jednoduchý kvádr z betonu. Je to současná podoba architektu­ry, které dominuje dechberouc­í výhled skrz rozměrné okno na horské panoráma. V roce 2012 k domu přibyla také tvarově prostá ocelová věž, zvaná Dívčí, prostě proto, že architekt má šest dcer a do betonového kvádru se rodina už nemohla vejít.

Výstava ukazuje kvalitní architektu­ru bez ambic rozvíjet nové možnosti podoby či materiálu architektu­ry, spíše se snaží zhodnotit tradici a místo. Že taková činnost má smysl, je zřejmé, když člověk musí projíždět novou rozplizlou zástavbou v okolí velkých českých měst.

Vztah k místu, cit pro zasazení do krajiny, ohled na ostatní obyvatele a stavby jsou zcela pomíjeny. Srovnání toho, co zde budujeme jako kulturní dědictví my a co budují ve Vorarlbers­ku, není ani trochu veselé.

 ?? Na výstavě se promítá film, kde autor zachytil stavbu horské chaty v rakouském Lanterns.
REPRO LN ?? Jak se dělá dům.
Na výstavě se promítá film, kde autor zachytil stavbu horské chaty v rakouském Lanterns. REPRO LN Jak se dělá dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia