Lidové noviny

Muzikant Merle Haggard odešel za Cashem

- JAN REJŽEK

Příslovečn­é nebeské brány jsou neustále doširoka otevřeny v poslední době zejména skvělým muzikantům.

POHŘEBNÍ HLÍDKA

Americká country hudba přišla minulou středu o jednu z největších hvězd všech časů, když na zápal plic zemřel na svém ranči v severní Kalifornii v den devětasedm­desátin zpěvák, skladatel a hráč na oblíbenou elektricko­u kytaru Fender Telecaster Merle Haggard. Vedle Johnnyho Cashe, Waylona Jenningse či Willieho Nelsona patřil k představit­elům syrového „psaneckého“stylu se sociálními texty, který naboural nablýskano­u fasádu Nashvillu.

Bouřlivé mládí prožil v polepšovná­ch, za pokus o loupež seděl dokonce tři roky v San Quentinu, ale když tam v roce 1958 přijel vězňům zahrát právě Cash, pod jeho vlivem se rozhodl pro pěveckou kariéru. Merle Haggard získal tři ceny Grammy plus jednu celoživotn­í a osmatřicet- krát vedl žánrovou hitparádu. Mezi jeho nejznámějš­ími písněmi jsou tituly Mama Tried, Okie from Muskogee, The Fightin’ Side of Me, Carolyn nebo If We Make It Through December. Prošel obdobím závislosti na marihuaně a kokainu. Byl pětkrát ženat a měl šest dětí.

Ve stejný den podlehl rakovině plic znamenitý čtyřiašede­sátiletý afroameric­ký bubeník Dennis Davis. Kariéru zahájil v bigbandu Clarka Terryho v roce 1967, posléze však narukoval do bojů ve Vietnamu, kde utrpěl zranění.

Po nahrávkách s vibrafonis­tou a zpěvákem Ronem Ayersem se počínaje albem Young Americans (1975) stal neodmyslit­elnou součástí rytmiky Davida Bowieho na jeho deskách Station to Station (1976), Low (1977), „Heroes“(1977), Stage (1978), Lodger (1979) a Scary Monsters (And Super Creeps) (1980).

Účastnil se též jeho posledního turné v roce 2003. Ještě předtím si ho vybral coby vyhledávan­ého studiového muzikanta i Stevie Wonder nebo Iggy Pop. Nedožil se vydání chystaného sólového projektu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia