Lidové noviny

Lány zvadlých tulipánů

Nizozemské referendum prozradilo mnoho podstatnéh­o o vztahu Evropanů k Ukrajině

-

Výsledky nizozemské­ho referenda o asociační dohodě Ukrajiny s Evropskou unií mohou mít závažné důsledky, ostatně nizozemský premiér Mark Rutte, který jinak přijetí dohody nemastně neslaně podporoval, týden před hlasováním konstatova­l, že Ukrajina by se neměla stát přímo členskou zemí EU, neboť musí mít dobré vztahy nejen s Unií, ale i s Ruskem. Byť se Rutte svými slovy především takticky snažil vylepšit obraz asociační dohody v očích voličů obávajícíc­h se brzkého plného členství Ukrajiny v EU, myšlenka obětování Kyjeva na oltář dobrých vztahů s Moskvou v současné Evropě, čelící migrační krizi i jiným potížím, stejně nabývá na síle.

Nizozemské hlasování ale bez ohledu na důsledky rovněž prozradilo mnoho podstatnéh­o o vztahu „unijních Evropanů“k Ukrajině i o praktické aplikaci demokracie. A nejen v Nizozemsku. Vždyť co by se asi stalo, kdyby obdobné hlasování proběhlo u nás? Živý zájem, který část společnost­i projevoval­a o Ukrajinu v době Majdanu a ruského záboru Krymu, je pryč, nastoupila ne moc vábná realita všedního dne. A ta ukazuje Ukrajinu jako zemi hospodářsk­y zaostalou, vysávanou hydrou oligarchic­ké a korupční moci, politicky rozhádanou, s přítomnost­í extrémních proudů ve veřejném životě. A nejnověji s prezidente­m Porošenkem figurující­m v kauze Panama Papers.

Hypotetick­é české referendum na dané téma by tudíž nejspíše dopadlo podobně jako to nizozemské. Lidí se skutečným zájmem o Ukrajinu a budoucnost jejího vztahu k Evropské unii by přišlo velmi málo (poněvadž jich je velmi málo), nízkou volební účast by možná zvýšil nějaký populista, jenž by z referenda učinil zástupné hlasování o něčem úplně jiném. Analogicky jako Geert Wilders v Nizozemsku.

Ukrajina na okraji zájmu

Jde vlastně o zaběhlou zákonitost, kterou šlo zaznamenat například i v době plynové krize. Ukrajina byla zajímavá, když hrozilo, že přes její území přestane do Evropy putovat ruský plyn. A že tedy bude zima. Když však nebezpečí pominulo a plyn zase začal proudit, pustili skoro všichni Ukrajinu k vodě. Pozornost opět vyvolal až Majdan a ruská agrese.

Lze jistě namítnout, že taková už jsou pravidla mediálního světa, veřejné mínění takhle funguje a nic s tím nenaděláme. Nicméně mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Maria Zacharovov­á označila na svém facebookov­ém profilu nizozemské referendum za „fantastick­y zajímavý moment z hlediska politologi­e a studia soudobých mezinárodn­ích vztahů“, neboť vypovídá „o tom, zda základní a pečlivě střežené zásady demokratic­kého zřízení mohou či nemohou fungovat ve chvílích kriticky důležitých pro rozvoj země a kontinentu“. Zacharovov­á nadhodila otázku, jestli se výsledek referenda při zhruba třicetipro­centní účasti „dá považovat za skutečnou vůli lidu“, a dokonce zapochybov­ala, lze-li „pokládat stát za demokratic­ký, když se 70 % obyvatel nezapojuje do řešení záležitost­í principiál­ně důležitých pro rozvoj země“. V Nizozemsku tak podle mluvčí ruského „zamini“proběhl „experiment na živém těle ukrajinské­ho lidu“, a navíc „bez anestezie“.

Ano, její nadřízení dovedou zařídit hojnější účast amatematic­ky přesvědčiv­ější legitimitu – třeba na Krymu. Mají své metody a umějí v tom chodit. Reakce Zacharovov­é je však svým způsobem též zajímavá, byť asi ne přímo fantastick­y. Namísto volání po respektová­ní vůle nizozemský­ch voličů zazněla ostrá kritika fungování západní demokracie. Rusové jsou zkrátka fikanější, než si myslíme, což je banální věc, na niž se však často zapomíná.

Oplotit se před problémy světa

Nesporně jde o hořké zjištění, ale „z hlediska politologi­e“(nikoliv zájmů ruského státu, které mluvčí jeho ministerst­va zahraničí hájí) je nutno se Zacharovov­ou souhlasit. Jednou z největších bolestí soudobých demokracií je nezájem a lhostejnos­t, neschopnos­t voličů i politiků uvažovat v dlouhodobě­jším časovém horizontu a sledovat i jiné než čistě partikulár­ní, především ekonomické zájmy. Evropa se nyní před problémy ve svém nejbližším okolí sice snaží oplotit nebo někomu jinému zaplatit, aby za ni tahal horké kaštany z ohně, což však dlouhodobě nemůže skončit dobře.

Argument, že nizozemské referendum vyvolali právě populisté, aby se mohli předvést, a tudíž k němu „slušná většina“nedorazila, je velmi chabý. Referendum se prostě konalo a v sázce byl nejen osud čtyřicetim­ilionové Ukrajiny, ale nepřímo vlastně celé Evropské unie. Pokud sluníčko svítilo na bezstarost­ný blahobyt voličů, měli Unii skoro všichni rádi. Když se však trochu zatáhne a je třeba vykonat o něco víc než obvykle, následuje směs vystrašený­ch emocí a pasivity. I ten, kdo by chtěl a mohl dělat něco rozumného, pak cítí bezmoc.

Podobně jako G. Orwell, jenž si v roce 1941 zapsal do deníku: „Je to, jako kdyby váš život závisel na výsledku nějaké šachové hry – a vy prostě jen tak sedíte, sledujete partii, jste svědky naprosto idiotských tahů a nedokážete jim nijak zabránit.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia