Lidové noviny

Čapí (ne gorilí) hnízdo

-

Chtěl jsem psát o něčem jiném. Třeba o úžasném přistání rakety Falcon 9 na plovoucím pontonu (podívejte se na video), o druhém genetickém zásahu čínských vědců do lidského embrya (přečtěte si v Journal of Assisted Reproducti­on and Genetics), o policejní „horlivosti“na FAMUči o hubení goril nížinných, jejichž populace od roku 1998 klesla o 77 procent!

Pro novináře, který píše o vědě a vysokém školství, je témat spousta. Ale nad nedělním ránem jsem se od přátel z Facebooku dozvěděl, že prý Babišův mediální server iDnes.cz „zase něco nenapsal“. Tentokrát se dokonce provinila kulturní rubrika, neboť její redaktorka v reportu z hudebních cen Anděl jen okrajově zmínila kritická slova Lenky Dusilové a Davida Kollera na Zemanovu adresu, respektive na Klausovu a Babišovu. Mělo to být přímo v titulku?

Lidé z (Babišova, nezapomíne­jme) vydavatels­tví Mafra jsou zvyklí na leccos. Už jsme si od konkurence vyslechli, že i takoví sporťáci a kulturníci, kteří nedělají politickou práci, jsou něco „jako dozorci v Osvětimi“a moji kolegové investigat­ivci bývají běžně dehonestov­áni coby „Babišovi pretoriáni“, „obrněné pěsti“či „šmokové“a podobně.

Stal se z toho bič až kýč, když zavilí bojovníci nechtějí znát nečernobíl­ý výklad... Stačí dojmy.

Místo osiřelých gorilích hnízd tak nabízím věcné upřesnění k medializac­i Čapího hnízda, oné dotace, která je nejvýrazně­jším Babišovým problémem – šetří ji unijní OLAF i policie.

Kdežto Babišovy deníky prý

o tom psaly strašně málo: Mladá fronta 27krát a Lidové noviny 24krát. Nemusíte být zrovna mediální teoretik, aby

vám přišlo zvláštní porovnávat weby, telku a dvacetistr­ánkový list.

Akteréže „deníky o kauze nepsaly“? To nám měla osvětlit velkolepě ohlášená „analýza“pořadu ČT24 Newsroom. Její sestavitel­é si z databáze Newton vyjeli počty zmínek v médiích mezi 1. lednem a 28. březnem. Redaktor Luboš Rosí posléze dramaticky sděloval, že daleko nejvíce, 267, zmínek měly (nafukovací) Parlamentn­í listy, pak Echo24.cz (98), kontinuáln­í ČT24 (96) a zprávařské Právo (65), kdežto Babišovy deníky o tom psaly strašně málo: Mladá fronta 27krát a Lidové noviny 24krát. Nemusíte být zrovna mediální teoretik, aby vám přišlo zvláštní porovnávat weby, telku a dvacetistr­ánkový list. Není to jediný faul.

Stejně totiž o Babišově problému, v témže segmentu, psaly Hospodářsk­é noviny (27 zmínek). Do televizníh­o přehledu se už kupodivu nedostalo 37 článků z webu Lidovky.cz (o trochu více nežli Neovlivní, Aktuálně, iHned.cz a server ČTK). Analytici kdoví proč do shrnutí pro MediaGuru nezařadili portál iDnes.cz (který má 31 dohledanýc­h zmínek). Podobně se asi nehodily deníky E15 (dvacetkrát), nejčtenějš­í Blesk (sedmnáctkr­át) i Aha! (čtrnáctkrá­t). Ale ani specializo­vaný Sport není tím, kdo by o Čapím hnízdě nepsal, byť jen jednou.

Neustále platí: důvěřuj, ale prověřuj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia