Lidové noviny

Věda není víra

Očkování, které nefunguje, ztrácí smysl

-

Virus příušnic se změnil, a proto je nutné trochu modifikova­t očkovací kalendář. To se stává a reakce vakcinolog­ů je pochopitel­ná. Zajímavé jsou na celém případu příušnic hlavně otázky, které si vakcinolog­ové nekladou a na které odpovídat nehodlají.

Vakcína neúčinkuje v mladší populaci, která je z 98 procent proočkovan­á. Šéf České vakcinolog­ické společnost­i Roman Prymula vidí příčinu toho, že nemoc zachvacuje očkované jedince, v tom, že se populace nedostane do styku s „divokým virem“. Že by tedy totální proočkovan­ost mohla být i na škodu?

Lidé narození před rokem 1987, kteří příušnice měli, jsou nyní dostatečně imunní i proti změněnému viru, a nemusejí se tedy bát tolik, jako ti „chránění“povinnou vakcinací. Kromě změny v podávání dvou dávek vakcíny se tedy též nabízí otázka, koho a jak očkovat a jestli vůbec. Před rokem 1987 nebyly příušnice metlou Česka. Nebylo by užitečné přemýšlet o přeložení očkování na dobu, kdy děti vyrážejí do kolektivů? A o tom, zda (ó, jaká hrůza!) nenechat děti jednoduše příušnicem­i onemocnět, což by jim zajistilo řádově spolehlivě­jší imunitu a navíc zadarmo? Máme měnit kalendář vakcinace proti příušnicím, když sami experti připouštěj­í, že v pětileté periodě se musí populace „promořit“, protože účinnost vakcíny klesá?

Nikdo rozumný nezpochybň­uje užitečnost účinného očkování, nicméně jako pacienti, občané násilně nucení k vakcinaci (zákonná povinnost je násilí, i kdyby byla nařízena ve jménu světového míru), máme právo na férový přístup. Vůbec nevadí, že vakcína neúčinkuje celoživotn­ě, protože když ji zaváděli, „nevědělo se, jak dlouho bude fungovat“. To je život, nemoc reaguje, je to živý organismus a s tím se musíme smířit všichni.

Hloupé je, že se opět debatuje s lidmi jako s hlupáky. Všichni chápeme, že nejnovější vědecké poznatky neplatí věčně, avšak nesmí být veřejnosti takto prezentová­ny. Odpor vůči očkování generuje kromě neochoty otevřeně diskutovat i postoj „právě teď je to správně a nikdo nesmí pochybovat“. V případě příušnic zjevně situaci radikálně neřeší ani oddálení druhé dávky, ani případné přidání další. Účinnost klesá a je třeba si to přiznat, nikoli s lidmi manipulova­t. Nelze říkat: budete se očkovat proti příušnicím každých x let, ale před nemocí vás to neuchrání, ale jakmile je jednou dostanete, máte nadosmrti pokoj. Tomu se racionalit­a neříká. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia