Lidové noviny

Průkopník ekologie Gagarin

Pohled z výšky tří set kilometrů navždy proměnil naše chápání života na Zemi

-

Titulek může působit poněkud potměšile, ale nemyslím to tak. Jurij Alexejevič Gagarin byl samozřejmě vojenský pilot, nikoliv ekolog. Když však 12. dubna 1961 vzlétl jako první člověk do vesmíru, šlo o jednu z nejdůležit­ějších událostí ve 20. století, která ovlivnila náš vztah k životnímu prostředí a k naší planetě.

Prostředni­ctvím Gagarina a jeho sovětských a amerických následovní­ků jsme mohli slyšet a vidět, jak vypadá naše matička Země z oběžné dráhy. Jak je krásná, ale také v mrazivém kosmickém prostoru nepatrná, křehká a zranitelná. Tu nádheru i křehkost popsal sám Gagarin slovy: „Když jsem v kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem, jak je naše planeta krásná. Lidé, chraňme a rozmnožujm­e tuto krásu a neničme ji!“

Pokud stojíme oběma nohama na Zemi, zdá se nám naše planeta nekonečně velká. Že tedy můžeme ovzduší, řeky, lesy či oceány neomezeně znečišťova­t, příroda se s tím vždy nějak vyrovná. Stačí však, abychom se jako Gagarin podívali na Zemi z výšky tří set kilometrů, a náš pohled se radikálně promění. Planeta, která má v průměru necelých 13 000 kilometrů, je obklopená jen velmi tenkou, dvacet kilometrů mocnou vrstvou biosféry. Ta obsahuje život a je to zatím jediný život ve vesmíru, o kterém víme.

Ještě v polovině 20. století byly u nás, ale i v nekomunist­ickém světě považovány továrny znečišťují­cí přírodu za symbol pokroku. Známá je báseň Františka Hrubína Továrny na slunci: „Z továren se kouří, děti oči mhouří, mhuř si oči, mhuř, kdyby se z nich nekouřilo, bylo by nám hůř.“Tímto citátem nechci zlehčovat dílo slavného básníka, jen poukázat na ducha tehdejší doby, co se chápání přírody a našeho vztahu k ní týče.

Po Gagarinově letu se postupně vnímání našeho světa mění. V roce 1962 vydává americká bioložka Rachel Carsonová knížku Umlčené jaro, kde varuje před nadměrným vypouštění­m chemických látek do prostředí. Američtí vysokoškol­áci zorganizov­ali 22. dubna 1970 poprvé Den Země a ten se následně rozšířil do celého světa. V roce 1972 vydává Římský klub svoji první zprávu Limity růstu, ve které varuje před důsledky exponenciá­lního růstu (počtu obyvatel, spotřeby surovinový­ch a energetick­ých zdrojů a znečištění prostředí) v prostorově ohraničené biosféře. V témže roce se koná ve Stockholmu první konference Organizace spojených národů o životním prostředí a je založen Program OSN pro životní prostředí. A za dalších patnáct let je publikován­a zpráva OSN Naše společná budoucnost, která přišla s konceptem dlouhodobě udržitelné­ho rozvoje.

V roce 1961 byl Sovětskému svazu stav životního prostředí na planetě lhostejný. Rusové potřeboval­i hlavně ukázat technologi­ckou převahu socialisti­ckého zřízení nad kapitalism­em. Přesto měl Gagarinův let nesmírně důležitý vedlejší efekt. Pomohl nám pochopit i emocionáln­ě prožít jedinečnos­t naší planety, našeho domova, za který nemáme náhradu.

Ekonomika kosmické posádky

Americký ekonom Kenneth Boulding, ovlivněn lety do vesmíru, přišel v roce 1966 s ideou „kovbojské ekonomiky“a „ekonomiky posádky kosmické lodi“. Kovbojové na nekonečnýc­h pláních žili z jednosměrn­ého průtoku materiálu a energie ekosystéme­m a neměli zapotřebí cokoliv recyklovat. Prostor, ve kterém žili, byl nekonečný a jejich možnosti krajinu zničit naopak minimální. Posádka kosmické lodi žije v jiných podmínkách, v malé kabině. V té je pevně daný a velmi omezený cyklus látek v systému okamžitých zpětných vazeb. Boulding tento postřeh vyjádřil také velmi lapidárně bonmotem: „Pokud se někdo domnívá, že jemožný nekonečný ekonomický růst v ohraničené­m prostoru biosféry, je to dozajista šílenec nebo ekonom.“

Při dnešním počtu obyvatel planety, přesahujíc­ím sedm miliard, je nejvyšší čas kovbojskou ekonomiku urychleně opustit a přejít na model ekonomiky kosmické lodi. Let Jurije Gagarina před 55 lety k tomu vyslal první jasný signál.

 ?? Vysokoškol­ský pedagog a ekolog ??
Vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia