Lidové noviny

Kvůli operátorům čelím odporu v Senátu

-

Možná se vám stalo v minulém roce, že jste podepsali smlouvu s velkým operátorem. Třeba na televizní balíček. A operátor ji za dva měsíce najednou změnil, některé programy ubral, některé přidal a zvýšil cenu na dvojnásobe­k.

Samozřejmě podle zákona může zákazník od smlouvy odstoupit, pokud s podmínkami nesouhlasí. To, co nemůže, je ale pokračovat ve volbě podle svého původního přání. Jednostran­né změny smluv jsou v Česku bohužel poměrně běžné, ačkoli operátoři by měli být schopni – pokud vážou zákazníky na rok nebo dva – sami garantovat, že smlouvu dodrží v původně dohodnutém znění.

Snažím se tedy prosadit, aby v zákoně byla stanovena možnost Českého telekomuni­kačního úřadu kontrolova­t, zda operátoři ve smlouvách uvádějí možnost jednostran­né změny správně a zda je spotřebite­l dostatečně chráněn. Dále aby operátoři nesměli vázat spotřebite­le dlouhou výpovědní lhůtou, pokud chce zákazník přenést číslo ke konkurenci. Všechno jsou to opatření, která podporují konkurenčn­í prostředí a lepší služby.

Když jsem navrhovala tři drobné změny zákona o elektronic­kých komunikací­ch ve prospěch spotřebite­le, vskutku jsem netušila, jak neuvěřitel­ně velké opozici budu v Senátu čelit. Jak bláhová jsem byla ve své představě, že tento nikoli politický, ale věcný návrh hladce Senátem projde, zvláště když mu podporu vyjádřil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek! Už před prvním projednání­m koloval v kuloárech nepodepsan­ý papír, kde jsem byla obviňována, že likviduji sociálně slabé, protože jim operátoři nebudou schopni poskytovat dotované telefony (které neposkytuj­í už tři roky). Podobným lžím senátoři bohužel naslouchaj­í. Korunu tomu nasadili zástupci ministerst­va průmyslu a obchodu, kteří evidentně za zády svého vlastního ministra líčili senátorům, jak můj návrh způsobí další administra­tivní zátěž a zruší smlouvy na dobu určitou (což ani jedno není pravda).

Chci připomenou­t některým kolegům ze sociální demokracie, kteří vystupoval­i proti přijetí zákona, jejich vlastní dlouhodobý program, kde se píše: „Nelze se smiřovat s tím, aby spotřebite­lé byli se svými požadavky nejednou zcela bezbranní proti byrokratic­ké mašinérii privátních monopolů, (...) manipulaci s cenami zejména síťových služeb a dalším negativním jevům.“Proč představit­elé strany, která má toto ve svém programu, své voliče hází přes palubu právě ve prospěch operátorsk­ého oligopolu? Voliči by měli hlasování pozorně sledovat. Kdo podporuje, aby se postavení zákazníků zlepšilo, bude hlasovat pro můj návrh. Komu je milejší poslouchat lži lobbistů než chránit spotřebite­le, bude hlasovat proti, nebo se hlasování zdrží. ALENA DERNEROVÁ

Byla jsem obviňována, že likviduji sociálně slabé, protože jim operátoři nebudou

schopni poskytovat dotované telefony (které neposkytuj­í

už tři roky)

Autorka je bezpartijn­í, místopředs­edkyně klubu ANO + Severočeši.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia