Lidové noviny

Panda by vyšla hodně draho

-

Pražská zoo má šanci získat velkou pandu. Nastala doba invaze čínských zájmů do Čech a s nimi se k nám možná sveze i tento jejich občasný symbol. Ať se to komu líbí nebo ne, na prodej je u nás i všude na světě téměř vše a Čína má prostě hodně peněz.

Pandy jsou ale mince se dvěma stranami, které je třeba pečlivě vážit. Nesporná prestiž a atraktivit­a jejich chovu je vykoupena obrovskými náklady. A bohužel také spornou filozofií, s jakou Čína zbylý svět pandami obšťastňuj­e.

Zoologické zahrady si zakládají na tom, že se vzácnými a ohroženými zvířaty neobchoduj­í. Získávají je darem, zápůjčkou či výměnami, a pokud jde o druh na úrovni národního pokladu, vkládá se do vyjednáván­í i nejvyšší diplomacie té které země. Symbolicky.

Čína je však jediná na světě, která chce k tomu všemu i peníze. A to dokonce ve formě každoroční apanáže. Ta dělá z velkých pand chovatelsk­y nejdražší zvíře vůbec. Kdyby se jednalo o zemi chudou a peníze by šly na ochranu pand, dávalo by to smysl. Čína se ale topí v penězích. Svým obrovským finančním potenciále­m zaplavuje celý svět. Vzácné pandy v jejich přirozeném prostředí přitom ochránit nedokáže. Svůdná představa pand v Praze se tak obrací proti zoo samé. Jde v ní o ekonomické a politické zájmy, jde v ní o prestiž. Ale o pandy a jejich záchranu ani trochu.

Řeč čísel je pak ještě přísnější: 24 milionů korun ročně za pronájem zvířat, 200 milionů za pavilon. Další 3–4 miliony ročně za velmi specifické krmení. Plus vedlejší náklady. Ze zvýšené návštěvnos­ti se přitom podle mě nezaplatí ani ten pronájem. Soudě podle poslední zdejší superinves­ti- ce do Údolí slonů ve výši půl miliardy. Pokud se nepletu, tři roky po jeho otevření je tu návštěvnos­t stejná jako před Údolím.

V několika málo letech po povodni roku 2002 se v pražské zoo proinvesto­valo 600 milionů Kč. Za tyto peníze tu návštěvnos­t stoupla o plných sto procent, z šesti set tisíc až na 1,3 milionu lidí ročně. Tj. na úroveň, na které se plus minus udržuje dodnes. Ve stejné době se poprvé ve své historii dostala i do top desítky nejlepších zoo světa.

Jsem proto přesvědčen, že prestiž i návštěvnic­ký zájem se dá v podmínkách české kotliny získat mnohem efektivněj­šími cestami, než je pořizování těch nejvzácněj­ších a nejdražšíc­h zvířat bez ohledu na rozpočet a smysl. A prozatím bude bohatě stačit, když se té prestiži pomůže např. pořádným parkoviště­m nebo ochranou před povodní.

Autor byl v letech 1997–2009 ředitelem Zoologické zahrady hl. m. Praha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia