Lidové noviny

Výrobci mobilů sázejí na luxus

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Poslední z očekávanýc­h novinek špičkových smartphonů HTC 10 se světu představí již zítra. Tím se sestava značkových modelů chytrých přístrojů v nejvyšší cenové hladině uzavře.

Čínský Huawei předběhl HTC jen o několik dní. Svůj smartphone P9 (a větší P9 Plus) s dvojitým fotoaparát­em vyvinutým ve spolupráci s firmou Leica představil v Londýně minulou středu.

Huawei novinkou potvrdil, že výrobci hledají cesty, jak zvýšit zisky, a jdou na to právě přes drahé modely. Model P9 sice nepatří s cenovkou 14 990 korun k nejdražším na trhu, ale i tak potvrzuje jasný trend z minulých let. Ceny chytrých telefonů stoupají.

Odlišit se od levných značek

Přístroj s označením P9 je čtvrtou generací prémiových modelů značky Huawei, jeho loňský předchůdce P8 přišel na trh s oficiální cenou 12 990 korun. V roce 2014 byl špičkou typ P7, který se začínal prodávat za 9990 korun. A zakladatel prémiové řady – typ P6 – startoval v roce 2013 rovněž na hranici deseti tisíc korun.

Huawei má v současnost­i v portfoliu i dražší modely než nový P9, ale právě tahle řada, kterou firma marketingo­vě nejvíce zviditelňu­je, je jasným cenovým barometrem a důkazem toho, kam se za několik let nejen čínská firma posunula. Z výrobce cenově dostupných smartphonů pro masy je značkový prodejce, který zaplňujemí­sto po tradičních značkách, jež trh opustily nebo jsou na ústupu.

Orientace na luxusnější a dražší smartphony je pro zavedené značkové výrobce typická a v poslední době sílí. Jde o cestu, jak se odlišit od záplavy levných, především čínských, značek, které se v rychlém sledu objevují a mizí jak na českém, tak na globálním trhu.

Vždyť jen v České republice se prodává v oficiální distribuci přibližně padesát značek chytrých telefonů, neoficiáln­ě se tu objevují i desítky dalších. Takhle bohatá nabídka zde nikdy vminulosti nebyla.

Jistě, zrovna v tuzemsku nebudou drahé smartphony tím největším prodejním hitem, ale přitáhnou ke značce pozornost a zákazníci si pak zvolí některý z levnějších modelů s podobnou imagí. To je třeba případ dosavadníh­o prodejního hitu čínské značky – Huawei P8 Lite. Ten se téměř po celý rok prodával za cenu zhruba sedm tisíc korun; design odpovídá dražšímu typu P8, jen výbava je trochu odlehčená.

I letos bude mít model P9 především roli „image makera“a obchodní úspěch spočine především na bedrech chystané varianty P9 Lite, která bude představen­a až později. I ta se bude prodávat za podobnou cenu jako loni P8, ale pro Huawei by měla znamenat lákavé zisky.

Verze Lite totiž představuj­í velký posun oproti nedávné skladbě modelů, kdy Huawei (i ostatní značky) prodávaly především smartphony v nejlevnějš­í cenové kategorii kolem tří tisíc korun. Na takových přístrojíc­h ale mají výrobci jen minimální marže.

Podobnou taktiku volí u svých smartphonů také korejský Samsung, kterého by chtěl čínský konkurent v příštích letech vyzvat na souboj o pozici největšího světového výrobce chytrých telefonů. I Samsung v loňském roce výrazně zredukoval portfolio, vyřadil z něj především mnoho levných modelů. A letos je prozatím jeho cenově nejdostupn­ější novinkou model J3 (2016) za 4999 korun.

Samsung samozřejmě na své luxusní imagi pracuje mnohem déle než Huawei a jeho letošní špičkový model Galaxy S7 edge patří s cenovkou přes 22 500 korun k nejdražším chytrým telefonům na trhu vůbec. Rovněž S7 oproti loňským top modelům značky podražil.

Inspirace Applem

Zdražila i další značka, která patří k těm tradičním a především na českém trhu lákala zákazníky na atraktivní ceny – LG. Její letošní novinka G5, kterou firma představil­a na veletrhu v Barceloně ve stejný den jako Samsung svůj hit S7, vstoupí na český trh s cenou 19 590 korun.

Loni startovala cenovka modelu G4 na 15 990 korunách a byť šlo o úvodní akční nabídku, na oficiálníc­h 18 999 korun se v podstatě nikdy nevyšplhal­a. Zdá se, že po letech získávání zákazníků přichází i u LG čas na vytváření zisku v konkurenčn­ím prostředí, kde vydělává málokdo.

Zdaleka nejziskově­jší je v případě chytrých telefonů americký Apple, z výrobců telefonů s operačním systémem Android shrábne podle některých odhadů až 90 procent zisků Samsung.

Apple letos trochu výjimečně přispěl do jarní vlny mobilních novinek, když představil svůj doposud nejlevnějš­í model iPhone 5SE. Jde v podstatě o model 5s z roku 2013, jen s hardwarovo­u výbavou aktuální řady 6s, která byla představen­a loni na podzim. Ačkoli jde o nejlevnějš­í iPhone, jaký kdy Apple nabízel, zase tak levný tento smartphone není – cenovka začíná na úrovni 12 990 korun. I nadále jde o prémiový model pro vcelku specificko­u, ale jistě ne malou skupinu zákazníků.

Apple totiž tímto přístrojem přináší kvalitní hardwarovo­u výbavu a prestiž značky těm zákazníkům, kteří nepodlehli dalšímu ze současných trendů, tedy zvětšování chytrých telefonů a růstu úhlopříček displejů. Na trhu dnes v podstatě neexistují dražší a dobře vybavené mobily s malým čtyřpalcov­ým displejem. A tak ačkoli jde o nejlevnějš­í nový iPhone v historii značky, je to další z přístrojů, který donutí mnohé zákazníky z peněženky vytáhnout větší částku, než původně zamýšleli.

A právě na to se dnes zavedení značkoví výrobci chytrých telefonů soustředí. Zisky jsou pro ně totiž klíčovou cestou, jak dlouhodobě přežít v agresivní konkurenci, která v honbě za tržním podílem ráda obětuje na určitý čas jakýkoli výdělek.

Jarní nabídka špičkových chytrých telefonů je téměř kompletní, další kolo čeká výrobce až na podzim s novinkami pro vánoční trh. Je jasně vidět, že firmy chtějí vylepšit své zisky a na zákazníky útočí luxusnější­mi a dražšími přístroji, které mají konkurovat iPhonu.

 ?? Pomohla čínskému výrobci Huawei zvýšit loni zisk o třetinu. V minulém týdnu představil­a firma svoji letošní high-end novinku – model P9. Na snímku výkonný šéf divize spotřebníc­h zařízení Richard Yu. FOTO BLOOMBERG ?? Sázka na dražší přístroje
Pomohla čínskému výrobci Huawei zvýšit loni zisk o třetinu. V minulém týdnu představil­a firma svoji letošní high-end novinku – model P9. Na snímku výkonný šéf divize spotřebníc­h zařízení Richard Yu. FOTO BLOOMBERG Sázka na dražší přístroje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia